Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike

Minst tre döda i midsommartrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Midsommar brukar vara en svart trafikhelg. Runt om i landet har flera olyckor. På midsommarafton dödades en tvåårig flicka när hon blev påkörd av en bil.

– Det är det allvarligaste vi har haft, annars har det mest varit lindrigare skador, säger Kim Hild, informatör på polisen i Skåne och Blekinge.

Händelsen inträffade i ett bostadsområde och polisen ser det som en tragisk olycka utan någon misstanke om brott.

Polisen i övriga landet, liksom Trafikverket, beskriver midsommartrafiken som relativt lugn. En av de svåraste olyckorna inträffade i torsdags i Dalarna då en kvinna i 55-årsåldern omkom efter en krock med en älg. I Tibro öster om Skövde grep polisen en man i 20-årsåldern, misstänkt för grovt rattfylleri sedan han på midsommarnatten kört på en man som senare omkom.

Flera olyckor i dag

Söndagen, traditionellt den stora hemresedagen, präglades av flera olyckor men ingen allvarligare. Vid 8-tiden på söndagsmorgonen körde en bil av en mindre väg intill riksväg 70, i höjd med Västerby mellan Säter och Hedemora, och kraschade in i en björk. I bilen färdades en kvinna och två barn.

– Det har efter omständigheterna gått bra. Kvinnan och de två barnen är förda till Falu lasarett för kontroll, men ingen är allvarligt skadad, säger Jessica Åkerström vid dalapolisen.

14-åringar vansinneskörde

På Riksväg 110 mellan Hyllinge och Bjuv i Skåne ska en personbil ha kört in i mitträcket. Skadeläget var vid 13-tiden på söndagen oklart.

Och i Uppsala fick polisen rycka in och stoppa tre 14-åringar, två killar och en tjej, som vansinneskörde en stulen bil på söndagsmorgonen.

– Föraren försökte preja en polisbil och vägrade flera gånger stanna för polisen. Till slut fick en spikmatta stopp på dem när de var på väg in i Uppsala, berättar Joel Manner på Uppsalapolisen.

På eftermiddagen körde två bilar ihop på E22 vid Söderköping.

– Ingen skadades, men trafiksituationen gjorde att det blev köer. Det är många som åker från Öland och norrut, säger Tobias Sundström vid polisen i Östergötland.

Åtta personer i kökrock

Åtta personer fördes på eftermiddagen till sjukhus efter en kökrock med fyra bilar inblandade på E18 i östergående riktning i de västra delarna av Västerås.

– En person fick klippas loss, säger Ivan Åslund, befäl vid Västmanlandspolisens länskommunikationscentral.

Han säger att det ska ha handlat om rygg- och nacksmärtor för de inblandade.

Lite senare var två bilar inblandade i en olycka i korsningen av E18 och väg 56, väster om Västerås. Ingen ska ha skadats allvarligt.

Båda olyckorna orsakade köer.

– Det är mycket trafik när man åker hem från midsommarfirandet. Korta avstånd och lite för höga hastigheter – då blir det så här, säger Åslund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.