Kvinnor ska få ett eget ”runka”

Uppdaterad
Publicerad

Pulla, fittra, gnugga, klittra – eller kanske fippla?

RFSU vill att kvinnor ska få ett lika självklart ord för onani som männens ”runka”. Nu utlyser man en tävling.

Länge saknades ett vardagligt, neutralt ord för kvinnans könsorgan. För femton år sedan lanserade RFSU ordet ”snippa”, som sedan har slagit igenom brett i språket.

Nu vill man sätta ljuset på kvinnors onani.

– Vi tycker inte att det finns något självklart ord i dag för kvinnors onani, motsvarande ”runka” för män. Man behöver ord för det man ska prata om, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU.

En maktfråga

– Det är en maktfråga. Onani är förstås ett bra sätt att upptäcka sin egen lust. Det gör att man bättre vet vad man själv vill vilket gör att man även kan ha bättre sex med andra.

I engelskan har ”jilling off” på senare år vunnit mark som en vardaglig beskrivning för kvinnors onani. Men i svenskan saknas fortfarande ett bra, vardagligt ord. Antagligen för att onani historiskt sett varit mer tabubelagt för kvinnor.

– Många tar nog för givet att killar onanerar, men man utgår inte på samma sätt – till exempel i skolan – från att tjejer onanerar. Som tjej ska man inte ha lust och vara kåt på samma sätt. Vi måste kunna prata om kvinnors onani på samma självklara sätt som man tänker på mäns onani, säger Kristina Ljungros.

Stort intresse

Fram till den 16 november kan man lämna onaniordförslag på rfsu.se, sedan kan alla börja rösta på förslagen. De tre förslag som får flest röster belönas med något som ”gör varje fitta glad” – en vibrator.

– Bara första timmen rasade det in ett trettiotal förslag. Det har varit ett väldigt intresse, vilket ju visar att det finns ett stort behov, säger Kristina Ljungros.

Nästa sommar klubbar RFSU slutligen det vinnande ordet på sin kongress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.