Kvinnors bestämmer sig senare än män för vilket parti de ska rösta på. Bilden är från Moderaternas valvaka 2010. Foto: TT

Kvinnorna påverkar valrörelsen mest

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnorna kommer att påverka mer än männen hur valrörelsen kommer att se ut nästa år. Männen är nämligen redan nu mer säkra på sitt partival än kvinnorna.

Detta visar en ny sifoundersökning som Rapport har beställt.

– Jag är inte alls säker. Jag tvekar. Det är ett parti jag gillar bättre än de andra, men jag tvekar ändå mellan några stycken som jag tycker är rätt likvärdiga, säger Elisa Lönnborg, en väljare som vi träffar på stan i julruschen.

Andra toner hör vi från en av de män vi lyckas hejda i ruschen.

– Jag har av gammal tradition valt samma, och det har väl gått bra,  säger Ivan Schultz.

Hälften säkra

Elisa Lönnberg och Ivan Schultz är typiska för sina respektive väljargrupper. Männen är oftast säkra på vilket parti man tänker rösta på. Sju av tio män är ganska eller mycket säkra på sitt partival, visar Sifos undersökning. Kvinnorna däremot är inte lika bestämda. De är mer öppna för att byta parti. Endast drygt hälften av kvinnorna är ganska eller mycket säkra på sitt partival.

– Det innebär en del saker för partierna. Kvinnor blir mer viktiga ju närmare valet kommer. Det gäller att övertyga dem, och föra fram de frågor som kvinnor tycker är viktiga, säger Toivo Sjörén, som är prognoschef på Sifo.

Frågor att slåss om

Särskilt viktigt blir det för alliansen att satsa på att putsa profilen inom vård, skola- och omsorgsfrågor. Alliansen har lägre förtroende bland väljarna inom just dessa områden vilket är ett bekymmer på denna sida om blockgränsen. Alliansens paradgren är landets ekonomi, men det är ju en manlig fråga, och där finns det uppenbarligen färre väljare att slåss om. Männen har ju i högre utsträckning redan gjort sitt val.

– Om du har en lättrörlig väljargrupp som du behöver inrikta dig på så gäller det att puffa upp de frågor som den lättrörliga gruppen är mest intresserad av. Alltså behöver partierna putsa upp sina sociala frågor och bygga upp en tydlig profil i just dessa frågor, säger Toivo Sjörén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.