Kyrkan: Ge Irakflyktingar en fristad

Publicerad

Svenska kyrkan vill att förföljda religiösa minoriteter från Irak ska få en fristad i Sverige.

Svenska politiker och migrationsmyndigheter måste stå upp för förföljda och hotade religiösa minoriteter när den humanitära katastrofen i Irak nu blir allt värre, skriver företrädare för Svenska kyrkan, däribland ärkebiskop Antje Jackelén, på SvD Brännpunkt.

Det är allt för uppenbart att människor hotas till döden på grund av sin religiösa tillhörighet, och allt flyktingansvar kan inte läggas på länderna i Mellanöstern. Europa, och Sverige, bör erbjuda dessa människor en fristad, skriver de.

Avvisningar till Irak bör stoppas till dess att situationen i landet har stabiliserats. Migrationsverket bör ompröva asylansökningarna för de irakier från religiösa minoriteter som fått avslag men fortfarande befinner sig i Sverige. Och regeringen ska verka för lagliga möjligheter för skyddsbehövande att ta sig till Europa, föreslår artikelförfattarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.