Miljöpartiet vill numera behålla de lägre arbetsgivaravgifterna för unga. Foto: SVT

Lägre skatter – det nya normala

Uppdaterad
Publicerad

För den som vill ha makten gäller det att inte utmana det som har blivit normalt i det svenska samhället. Som exempelvis lägre skatter, rut-avdrag och sänkta arbetsgivaravgifter för unga.

Om ett drygt år drar valrörelsen i gång. Då kommer vi att få se en socialdemokrati som – trots all högtidlig retorik – ligger nära Moderaterna i fråga efter fråga. Ett av inslagen i kvällens Agenda förklarar varför.

Det handlar om att gå varsamt fram, att inte skrämma bortväljarna. Den som vill något radikalt annorlunda än det som gäller i dag kanuppfattas som ett hot och få svårt att lyckas i nästa val.

Därför hör vi aldrig Socialdemokraterna säga att de villavskaffa exempelvis rut–avdrag och jobbskatteavdrag, trots att de egentligeninte gillar reformerna.

”Måste våga tro på egna värderingar”

– Det måste ske en viss anpassning till verkligheten. Menman måste ändå våga tro att de socialdemokratiska värderingarna bär. Detsjälvförtroendet tycker inte jag man signalerar i dag, säger Ursula Berge,socialdemokratisk samhällsdebattör.

Sverige brukar beskrivas som ett i grundensocialdemokratiskt land. Den som ville sänka skatterna dramatiskt förr bröt motnormen och hade svårt att få väljarna med sig. Nu har pendeln svängt ochnormaltillståndet har blivit det motsatta.

 – Det nya normala harblivit ett lägre skattetryck och ett lägre skatteläge än vad det var före 2006,säger Mikaela Valtersson, tidigare ekonomisk–politisk talesperson iMiljöpartiet.

”Vårt sätt att tänka har privatiserats”

Göran Greider, chefredaktör för Dala–Demokraten, menar att vi uppfostras meroch mer till att i första hand tänka på vår privatekonomi.

– Vi tänker på hur det går för vårt barn i skolan, inte påsjälva skolan. Vi tänker på hur det ser ut med min skatt, vi tänker inte på vadskatterna går till och så vidare. Vi har fått ett slags privatisering av vårtsätt att tänka om samhället. Detta blir ett dilemma för socialdemokratin: Hurska man bryta sig ut ur den här ... ska man kalla det den individualistiskaeller borgerliga buren. Det nya normala är det moderata Sverige, säger GöranGreider.

MP ändrade sig om arbetsgivaravgift

Det senaste exemplet på konsten att anpassa sig till det nyanormala bidrog Miljöpartiet med i förra veckan. Partiet vill nu behålla denlåga arbetsgivaravgiften för unga, trots att man tidigare hänvisat tillundersökningar som visar att metoden är ineffektiv för att skapa jobb. Ochargumenten känner vi igen.

–  Nedsättningen avarbetsgivaravgiften har varit på plats i fem år. Vi menar att företagen nu haranpassat sig till den och att det inte är rimligt, när vi har en väldigt högungdomsarbetslöshet, att ta bort den reformen, sade Per Bolund, ekonomisk–politisktalesperson för Miljöpartiet, i Rapport den 11 april.

Mikaela Valtersson känner Miljöpartiet utan och innan. Hontror inte att miljöpartisterna plötsligt gillar reformen, men hon förstår hurde tänker.

”Man vinner inte den debatten”

– Jag tror att man inte vill ha den här debatten för att maninte vinner den. Det har varit svårt att förklara skälen till att riva uppreformen. I stället får man i knät att man vill ha en skattechock för unga ochatt det kommer att leda till att färre unga kan få jobb. Jag tror det är bättreför Miljöpartiet att ta konflikten med regeringen om klimatfrågan än omskatten, säger hon.

– Jag förstår hur de tänker, att inte störa någon, inte oroa någon, men jagtror att de skjuter sig i foten. För i slutändan står man med en valmanskår ochvalarbetare som inte känner sig engagerade. Det är en felaktig analys bakom denhär hållningen, säger Göran Greider.

Agenda söndag 21 april kl 21.15 i SVT2. Se programmet här eller i efterhand här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.