Lars Nyberg är en av de chefer som fått gå från Telia Sonera efter SVT:s avslöjande. Foto: TT/Montage

Telia kan stoppa utbetalning av fallskärmar

Uppdaterad
Publicerad

De sex tidigare chefer på Telia Sonera som har fått lämna sina uppdrag efter misstankar om mutor och oegentligheter kan gynnas privatekonomiskt av att åklagarens utredning drar ut på tiden. Men med en snabb dom kan företaget få rätt att stoppa utbetalningarna.

SVT kan nu visa nya detaljer i Teliachefernas avgångskontrakt.

I går avslöjade SVT att sex tidigare chefer på Telia Sonera som lämnat företaget ändå kostar Telia Sonera över 100 miljoner i avgångsvederlag och uppsägningsersättningar. Skulle någon av dem så småningom fällas i domstol för brott, så gör kontraktens utformning att det är gynnsamt för dem om rättprocessen drar ut på tiden.

Telias diktatursamarbete

Överåklagare Gunnar Stetler har sagt att han räknar med att kunna väcka åtal för mutor och eller penningtvätt i turerna kring Telia Soneras affärer med diktaturregimer i Centralasien. Vem eller vilka som skulle åtalas är formellt oklart, men tidigare vd Lars Nyberg och några av de chefer som sedan fått sparken för sin inblandning i affärerna, ligger rimligen närmast till hands.

Ju snabbare en sådan rättsprocess går, desto mer kan den svida ekonomiskt för de inblandade.

Utbetalningar kan stoppas

I anställningskontrakten för direktörerna i koncernledningen finns avtal om avgångsersättning som består av 6-12 månaders lön under uppsägningstid. Om personen dessutom får sparken betalas ovanpå det ut ett avgångsvederlag på ytterligare 12 månadslöner. Utformningen är sådan att pengarna betalas ut månatligen efter att personen fått sparken, upp till 24 månader.

Men skulle det under denna tid visa sig att personen gjort något brottsligt, då innehåller kontrakten formuleringar som innebär att företaget har rätt att sluta med utbetalningarna. Så ju tidigare i processen ett brott konstateras, desto större del av de generösa avgångsvederlagen kan alltså frysa inne.

Sedan gäller alltid att ett bolag kan rikta skadeståndstalan mot personer i ledningen om man anser att brott har begåtts. Oavsett om personerna beviljats ansvarsfrihet eller ej. Men då rör det sig om en generell rätt, och en lång och komplicerad skadeståndsprocess. Teliachefernas avtal kan automatiskt stänga kranen för utbetalningar om brott konstateras.

Ingen på Telia Sonera vill idag låta sig intervjuas om chefernas avgångsersättningar, men presschef  Salomon Bekele bekräftar för SVT att avtalen innehåller formuleringar där utbetalningar kan stoppas vid konstaterade brott.

– Och vi honorerar avtal,  upprepar Salomon Bekele. Det vill säga att Telia Sonera avser att följa de avtal man tecknat.

”Inte god affärssed”

Fem av de sex chefer som slutat på Telia Sonera har tvingats avgå – de fick alltså sparken – med motivet att de inte tillsett att ”processer kring vissa transaktioner skötts i enlighet med god affärssed.” Skulle en eller flera fällas i domstol blir det ett stort antal miljoner som fryser inne – om åklagare och domstol skyndar på.

De flesta cheferna sades upp i november förra året, tidsfristen för när utbetalningarna kan stoppas med automatik är alltså november 2015.

Skulle någon fällas i domstol senare kan de i så fall trösta sig med att de hann få en rejäl belöning av företaget, innan det var dags att ta sitt straff.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet