Larm om våldtäkter blev liggande

Uppdaterad
Publicerad

Förra hösten fick Skolinspektionen larm om sexuellt våld och gruppvåldtäkter på riksinternatskolan Lundsberg. Men uppgifterna har blivit liggande hos berörda myndigheter.

Förra hösten upptäckte Skolinspektionen pennalism – misshandel och hot – på riksinternatskolan i Lundsberg. När det blev känt strömmade telefonsamtalen in till myndigheten. Anonyma personer berättade då även om sexbrott. Det gällde gruppövergrepp på flickor och pojkar som ”fick trä kondomer på kvastskaft och köra in i varandras ändtarm”, enligt Skolinspektionens tjänsteanteckningar.

Men när just kränkningar av sexuell natur misstänks i skolan – hur grova de än är enligt brottsbalken – utreder inte Skolinspektionen utan överlåter sådana uppgifter till diskrimineringsombudsmannen (DO). Där blev anteckningarna liggande i en mapp.

Lundsbergs skola

– Det hände ingenting. Det är inte optimalt. Vi har inte haft rutiner för att hantera och bedöma den här typen information, säger enhetschef Peter Tai Christensen vid DO.

Hände inget

Hos polisen hände heller inget. Skolinspektionen hade visserligen polisanmält misstänkta fall av våld på skolan tidigare under hösten 2011, men gjorde i efterhand  inte klart för polisen att det också kunde röra sig om grova sexövergrepp. Skolinspektionen utgick från att DO agerade, och att medierapporteringen om sexövergreppen uppmärksammats.

– Vi har förstått nu att vi borde ha varit tydligare mot diskrimineringsombudsmannen och polisen, eftersom ingen av dem gjort något, säger Skolinspektionens chefsjurist Marie Axelsson.

Lämnar över tjänsteanteckningar

Först på måndagen, ett år efter de anonyma larmen, har Skolinspektionen lämnat över sina tjänsteanteckningar till polis och sociala myndigheter.

Marie Axelsson säger att Skolinspektionen tog de anonyma samtalen på allvar. Det fanns inget som tydde på att personerna inte var seriösa. Men ännu finns alltså inga polisutredningar och än mindre några misstänkta, vilket Lundsbergs rektor också understryker.

– Det är anonyma uppgifter och vi har inga indikationer på att något sådant ska ha hänt. Allt brukar komma fram, säger Staffan Hörnberg.

Till Svenska Dagbladet säger Hörnberg att han inte fått vetskap om gruppvåldtäkter på flickor inför publik. Däremot ska skolan ha vetat om påståenden om övergrepp där killar fick kvastskaft uppkörda i ändtarmen, och att detta utreddes internt och lades till handlingarna.

Ny polisanmälan

Efter helgens rapportering om misstänkta sexuella övergrepp och våldtäkt har en polisanmälan gjorts till Polisen i Värmland. Den gäller flera fall av misstänkta brott på Lundsbergs skola: våldtäkt, sexuellt tvång, sexuellt ofredande, misshandel och utpressning men även tjänstefel. Värmlandsnytt har talat med anmälaren som menar att Polisen även borde utreda om myndigheterna kan ha brutit mot lagen genom att inte anmäla till Polisen.

Enligt Polisen i Värmland pågår för tillfället fyra olika förundersökningar om brott vid Lundsberg. Tre av dem gäller misshandel, den fjärde gäller ett misstänkt sexuellt ofredande för fyra år sedan, då en flicka ska ha tvingats ta av sig bh:n inför publik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet