För några veckor sedan demonstrerade läsare utanför Norra Skåne. På lördag är det dags igen. Foto: Sydnytt

Läsarna skruvar upp protesterna mot Norra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Läsarna vill ha tillbaka sin granskare. På lördag blir det nya demonstrationer mot tidningen Norra Skåne. Årets största mediebråk går vidare.

Reportern Berit Önell på tidningen Norra Skåne, som avslöjat flera stora skandaler i Hässleholm, flyttades från sin tjänst i våras. Det blev startskottet till årets största svenska mediebråk.

Stolta över granskningar

Kommunens toppolitiker och tidningsledningen anklagas för att ha samarbetat för att få bort en obekväm reporter som gräver fram skandaler. Chefredaktören Mimmi Karlsson Bernfalk för att ha vikt sig för ledningens krav.

Norra Skåne i blåsväder

Publicister från hela landet har protesterat, precis som tidningens läsare. Och på lördag blir det en ny demonstration i Hässleholm.

– Vi vill ha tillbaka vår grävande, granskande lokaltidning som vi var så stolta över ett tag, säger Henrik Edman i nystartade Gruppen för oberonde press.

– När politikerna kan ställa krav på vad tidningen ska skriva känns det som man lever i en Sovjetrepublik, säger Jeanette Ström, som också ska demonstrera på lördag.

Ingen rapportering

Men tidningen Norra Skåne tänker inte rapportera om att demonstrationen ska äga rum.

– Jag ser ingen anledning till att vi ska tipsa allmänheten om något som skadar vår tidning. Den rapporteringen får andra sköta, säger nyhetschefen Katarina Bexell.

– Men om demonstrationen blir stor kommer vi ta upp den till nyhetsvärdering. Finns något som bör berättas för läsarna så skriver vi om det, tillägger hon.

”Inte hänt i modern tid”

När tidningen tidigare skrivit om Norra Skåne-bråket är det en frilansare, utanför redaktionen, som stått för rapporteringen.

Att läsare demonstrerar med plakat och megafoner för pressfrihet och mot lokaltidningen är ovanligt i Sverige.

– Det har inte hänt i modern tid, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funke.

– Vi ger oss inte förrän chefredaktören Mimmi Karlsson har avgått och Berit Önell fått tillbaka sitt jobb, säger Jeanette Ström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norra Skåne i blåsväder

Mer i ämnet