Lättare få jobb för invandrad akademiker

Publicerad

Utrikesfödda akademiker har fått det lättare att hitta jobb.

– Vi är förvånade över det, med tanke på att invandringen har varit stor, säger Linda Pärlemo, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Enligt en studie har sysselsättningsgraden, antal sysselsatta som andel av befolkningen, bland utomeuropeiskt födda med akademisk utbildning ökat under perioden 2005 till 2013, från 58 till 71 procent.

– Och då vet vi att etableringen på arbetsmarknaden brukar ta tid, säger Lina Pärlemo.

Och de hamnar inte i t-banespärren eller i taxin?

– Det gör några också, men fler får jobb i nivå med sin utbildning, säger hon.

62 procent av de högutbildade invandrarna har jobb som kräver minst kortare högskoleutbildning. 2005 var den siffran 58 procent.

Överhuvud taget har akademiskt utbildade lättare att få jobb. Och gapet mellan inrikes och utrikes födda är fortsatt stort, men det minskar alltså.

Men det finns tecken på att den utbildningsexplosion som varit får konsekvenser. Högutbildade får i högre utsträckning jobb än tidigare i akademikeryrken som är lite mindre kvalificerade, visar AF:s studie.

– Det kan vara ett tecken på missmatch, säger Linda Pärlemo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.