Blockaden i Vaxholm Foto: Scanpix

Laval-lagen utreds

Uppdaterad
Publicerad

Ingen vet riktigt hur läget för utländsk arbetskraft i Sverige ser ut. Därför ska lex Laval nu utredas.

För två år sedan trädde den så kallade lex Laval i kraft i fotspåren av en EU-dom som dömde ut Byggnads blockad av ett lettiskt skolbygge i Vaxholm. För ett år sedan krävde riksdagen att regeringen ska tillsätta en utredning om hur lagen fungerar i praktiken.

På måndagen presenterade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) direktiven för utredningen, där riksdagens alla partier ska ingå. Mycket handlar om att kartlägga; alltifrån hur många utstationerade arbetstagare som finns i Sverige till vilka länder de kommer ifrån, vilka villkor de har och om det behövs några lagändringar.

-Å ena sidan har det varit få tvister, å andra sidan anser arbetstagarsidan att det finns stora problem, säger Engström.

-Det är viktigt att vi går till botten med hur det ser ut.

Både LO och TCO välkomnar kartläggningen, men tycker att uppdraget är för snävt

Utredningen kommer enbart att titta på utstationering av arbetskraft i förhållande till EU-rätten, vilket kritiseras av både TCO och LO, som anser att Sveriges åtaganden gentemot exempelvis Internationella arbetsorganisationen (ILO) borde satts under lupp till exempel när det gäller konflikträtten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.