Tioårige Bobby dödades av sin mamma och styvfar 2006. Bilden från en minnesgudstjänst i Malmbäcka kyrka 6 maj 2006. Foto: TT

Lex Bobby skyddar inte barnen

Uppdaterad
Publicerad

Lex Bobby, lagen som infördes för att förhindra dödligt våld mot barn, har inte fått någon effekt enligt experter.

Tioårige Bobby misshandlades och torterades till döds av sin mamma och styvfar 2006. Två år senare trädde lex Bobby i kraft. En haverikommission skulle undersöka vad myndigheterna gjort eller inte gjort där barn utsatts för dödligt våld.

Men flera experter som Dagens Nyheter talat med menar att lagen inte haft någon effekt. På senare tid finns flera exempel på hur skyddsnäten brustit, som till exempel fallet med den åttaåriga flickan som dödades i Karlskrona och en treårig flicka som dödades av sin mamma.

– Som lagen ser ut kan vi knappt dra några nya slutsatser och lärdomar, säger barnläkaren Staffan Jansson.

För att Socialstyrelsen ska kunna granska ett barns död krävs att en dom vunnit laga kraft och att barnet hade behov av skydd. Totalt har 31 fall granskats hittills, skriver DN.

Utredning kan dröja flera år

– Det dröjer därför väldigt länge innan vi kan inleda en utredning, ibland flera år. Då kan handläggare ha slutat, bytt jobb eller ha svårt att minnas, säger barnläkaren Ulf Westgren, som själv arbetat med lex Bobby-utredningar.

Han menar att granskningarna borde omfatta ett hundratal fall per år.

Sara Bromander, överläkare och specialist i rättspsykiatri, anser att lagen måste utvidgas för att fler fall ska kunna granskas.

Statskontoret granskade lex Bobby för två år sedan och kritiserade både lagen och Socialstyrelsen. Men Statskontoret har inte fått någon återkoppling på rapporten. I oktober ska Statskontoret lämna in sin sista och avslutande del i granskningen av lex Bobby, skriver DN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.