Löfven: 4 miljarder till innovation och fler jobb

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill satsa 4 miljarder de kommande fyra åren på en innovationsfond och samverkan för stärkt konkurrenskraft och fler jobb.

– Vi har ju satt upp ett väldigt tydligt mål för vår jobbpolitik och det är att vi ska öka antalet personer i arbete och antalet arbetade timmar så att vi når den lägsta arbetslösheten i EU år 2020, säger Stefan Löfven.

Det är ett ambitiöst mål, menar Stefan Löfven, som också kräver att fler svenska företag blir världsledande inom sina områden.

– Sverige har fortfarande högre arbetslöshet än många jämförbara länder, och det är tydligt att den har bitit sig fast, säger Stefan Löfven.

Han anser att regeringen har slarvat med näringspolitiken och samarbetsinriktade insatser för att företagen ska kunna stärka sin konkurrenskraft.

– Vägvalet är väldigt tydligt. Endera fortsätter vi som idag, med att försöka bli billigare och genomföra åtgärder som att försämra i a-kassan. Eller så blir vi bäst. Vi är inte det än, men vi ska bli det, säger Stefan Löfven.

Inte bara nyheter i förslaget

Socialdemokraterna har sedan flera år lagt fram förslag på satsningar på innovation och forskning och utveckling. Det innovationsråd som presenterades som en nyhet i dag är i själva verket ett förslag som Mona Sahlin lade fram redan inför förra valet.

I rådet kommer både akademiska experter och fackliga företrädare att sitta med.

– Det är statsministern som ska leda rådet, och det är där vi tar initiativ till de satsningar som Sverige behöver göra, säger Stefan Löfven.

Men summan som socialdemokraterna vill avsätta för ytterligare satsningar på innovation är ny. Två miljarder kronor över fyra år vill partiet lägga på ett samverkansprogram för att involvera både företag och fack i åtgärder som kan stärka svensk konkurrenskraft inom områden där det krävs offentliga insatser.

”Samverkan är för dålig i dag”

– Vi måste samverka för att få fler jobb. Rådet kommer att peka på områden vi ska satsa på och Vinnova kommer att hålla i programmen. Staten kommer att lägga in en del av pengarna och företagen en del i de olika satsningarna.

Stefan Löfven pekade redan i dag på två viktiga områden där han anser att Sverige ska ligga först. Det handlar dels om klimatinnovationer, företag som arbetar med ny teknik och nya lösningar för ett mer hållbart samhälle Företagen som arbetar med varor och tjänster inom områden som transport, boende och produktion.

Det andra området kallar han ”Life science”, och där ingår innovationer inom sjukvård, medicinteknik och läkemedel, men också grundläggande forskning.

Två miljarder till innovationsfond

Ytterligare två miljarder vill socialdemokraterna satsa på en ny innovationsfond, även det ett förslag som presenterats tidigare, men nu med en tydlig prislapp. Även här ska satsningarna komma både från staten och från privata investerare.

– Det krävs också riktade insatser som garantier för att företag ska kunna få banklån, möjlighet till tjänstledighet för innovatörer, och möjligheter till exportstöd för de företag som behöver det. Det kommer vi att återkomma till, säger Stefan Löfven.

På frågan om vad som skiljer socialdemokraternas förslag från regeringens satsning på ”Life science” och att underlätta för innovativa företag säger Stefan Löfven att det är stora skillnader.

– För det första samverkan. Vi ska samverka med akademin, företagen och de fackliga organisationerna för att hålla ihop satsningarna bättre än i dag. Den här satsningen är också mycket större än regeringens satsning, säger Stefan Löfven.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.