Livekollen: Så här blev resultatet

Uppdaterad
Publicerad

Om Saab ännu en gång vill sälja pansarvärnsrobotar till Saudiarabien kommer den svenska kontrollmyndigheten att ge grönt ljus, trots den debatt som varit om Saudiarabiens grova kränkningar av mänskliga rättigheter. Det är fakta som kommit fram i SVT:s nystartade projekt Livekollen.

Är Sverige bundet vid de kontrakt om export av krigsmateriel som löper eller kan de rivas upp? Den frågan bestämde sig SVT:s nystartade projekt Livekollen för att granska. Bakgrunden är att Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i går frågades ut i Agenda med anledning av att Sveriges samarbetsavtal med Saudiarabien inte förlängs. 

– Det finns ju en anledning till att vi landat i den slutsatsen att vi ska skärpa reglerna för vapenexport till länder där det förekommer allvarliga brott mot mänskliga rättigheter som Saudiarabien, sade Fridolin. 

Livekollen

Så det kommer att bli stopp på försäljning till Saudiarabien?

– Det betyder inte att allting som klassas som krigsmateriel kan ingå i en ny lagstiftning. Det betyder inte heller att alla avtal som ligger kan rivas upp, svarade Gustav Fridolin.

Avtal går inte att riva upp

Gustav Fridolins uttalanden, om att inte alla avtal om krigsmaterielexport går att riva upp, var vad projektet Livekollen fastnade för i går kväll. Tanken med Livekollen är att syna politikeruttalanden i Agenda och redovisa resultatet ett dygn senare. Projektet tar hjälp av publiken – och under det dygn som granskningen pågått har det kommit många inspel i sociala medier.

Slutsatsen av granskningen är att de avtal eller kontrakt som svenska vapenproducenter ingått med andra länder inte går att riva upp.

I fredags avslöjade Dagens Industri att Saab vill leverera ytterligare pansarvärnsrobotar modell Bill 2 till Saudiarabien – en följdleverans på ett avtal de ingick 2007. Saab har ännu inte anmält den nya leveransen till inspektionen för strategiska produkter, ISP, alltså den myndighet som avgör om affären ska tillåtas. Men Christer Ahlström generaldirektör på ISP ser i dag inget hinder för leverans.

– Jag ser inte att det är något ovillkorligt hinder som aktualiseras visavi Saudiarabien, säger han till Livekollen.

Så Saab skulle få fortsätta exportera luftvärnsroboten Bill2 till Saudiarabien?

– Som sagt, jag ser idag inget ovillkorligt hinder. 

Svenska Freds: Följdleveranser stoppas för sällan

Och det är följdleveranser som nu dominerar svensk krigsmaterielexport. Följdleveranser kan alltså vara svåra att stoppa. Något som Christer Ahlström bekräftar för Livekollen.

– Riktlinjerna pratar om att vi bör säga ja, såvida ett ovillkorligt hinder inte uppstår.Han säger att det har hänt att ISP har sagt nej till följdleveranser ett flertal gånger.

 – Ett exempel är om det är oklarheter kring användarintygen.

Att ni misstänker att vapnen kan komma i fel händer?

– Precis.

Svenska Freds ordförande Anna Ek tycker att ISP allt för sällan stoppar följdleveranser.

– Om det är så att ISP stoppat följdleveranser där man misstänker att vapen kan hamna i fel händer, då är ju det ett steg i rätt riktning. Men samma borde ju gälla för brott mot mänskliga rättigheter. ​Varför ska vi fortsätta beväpna ett land som kränker mänskliga rättigheter?

Här kan du se hur Livekollens granskning gått till!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livekollen

Mer i ämnet