I dag börjar Livsmedelsverket göra dna-analyser av kött för att kontrollera att innehållet stämmer med vad som står på förpackningen. Kontrollerna inleddes efter att det avslöjats att Findus frysta lasagne innehåller stora mängder hästkött. Jan Sjögren, vid kontrollstödsenheten på Livsmedelsverket tror att det finns mycket fusk kvar att avslöja under locket på mataffärernas frysdiskar. Det säger han i Gomorron Sverige i dag.
– Det man ser nu är toppen på ett isberg. Det här fusket är relativt outrett skulle jag vilja säga. Vi har egentligen inte metoder för att kolla efter fusk, mer än rena hygienkontroller. Men om man som nu rent systematiskt fuskar och försöker bedra konsumenterna då har vi sämre metoder.
Kontrollerna ska pågå under mars och i april förväntar sig Livsmedelsverket ha de första resultaten. Jan Sjögren kan tänka sig att dna-kontrollerna kan bli ett mer permanent inslag för att upptäcka fusk.
– Det kan jag tänka mig. Om vi börjar titta och skaffa bättre metoder för att titta efter fusk och jobba med samband med andra myndigheter som tidigare jobbat mycket med fusk då kommer vi att upptäcka mer, det är jag övertygad om.
Inte tagit signaler på allvar
Naivitet är en del av förklaringen till hur fusket kan förekomma tror Jan Sjögren.
– Det är nog sant både för kontrollmyndigheten och för företagen att vi kanske har varit för godtrogna över tid. Vi har inte tagit de signaler som kommer på att det finns fusk och bedrägerier i den här branschen på allvar. Det är en stor bransch, en global bransch och vi har möjligtvis inte hängt med i kontrollmetodsutvecklingen.
Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen understryker att branschen själv gör de flesta kontrollerna och hon tycker inte att svenska konsumenter bör vara oroliga.
– Om du från Livsmedelsverket säger att det här är toppen på ett isberg så kommer alla svenskar att bli jätterädda. Är det något man kan säga så är det att man kan vara väldigt trygg med svensk mat, säger hon.