Prinsessan Leonore döps i Drottningholms slottskyrka söndag 8 juni. Foto: TT/Kungahuset

Ljummet intresse inför prinsessdop

Uppdaterad
Publicerad

Ett pressuppbåd från såväl Sverige som Europa väntas bevaka prinsessan Leonores dop. Men jämfört med vid tidigare kungliga ceremonier är intresset ändå förhållandevis begränsat.

– Det är ett stort medieintresse, vi får prioritera vilka som har möjlighet att få vara med vid dopet, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Men i jämförelse med prinsessan Estelles dop, där cirka 55 medieföretag och drygt 400 journalister var ackrediterade, är intresset mer ljummet den här gången. 42 svenska och utländska mediebolag finns på ackrediteringslistan och omkring 60 journalister och fotografer väntas i morgon ta plats på pressläktaren vid Drottningholms slottskyrka.

Även turistbranschen ligger lågt inför det stundande prinsessdopet. På Stockholm Visitors Board ses dopet i stor utsträckning som privat och det har inte gjorts några särskilda förberedelser, förklarar vd Peter Lindqvist.

– Pr-värdet är om internationell press kommer hit och skriver. Det som skrivs om Stockholm utomlands är ofta positivt.

Som ofta när det gäller kungahuset är det främst i Tyskland som dopet väntas få internationell uppmärksamhet. Visit Sweden har skrivit om dopet på Sveriges tyska webbsida.

– Vi tror däremot inte att dopet kommer att locka några stora strömmar av turister, säger vd Thomas Brühl.

Fakta: Döps på Drottningholm

* Dopet äger rum den 8 juni klockan 12.00 i Slottskyrkan intill Drottningholms slott. Det är på dagen ett år efter bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill.

* Vid slottet kommer det att finnas åskådarplatser för allmänheten. Därifrån kommer det att vara möjligt att se kungafamiljen då gästerna promenerar från Slottskyrkan till den efterföljande mottagningen på slottet.

* Slottsparken kommer i stora delar att vara öppen som vanligt under hela helgen. Själva slottet är dock stängt dagarna kring dopet.

Källa: kungahuset.se (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.