Foto: TT

LO: Öka takten och förbjud vinster i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

LO kräver nu att regeringen går från ord till handling när det gäller att stoppa vinsterna i välfärden. Det går alldeles för långsamt, menar LO som vill att regeringen tillsätter en tung utredare. – Om ingenting har hänt till nästa val så kommer väljarnas dom över dessa politiker bli stenhård, säger Tobias Baudin på LO.

Det har varit tyst om vinster i välfärden under en tid. Men nu verkar frågan vara på väg upp på dagordningen igen.

Vinster i välfärden var den stora stridsfrågan vid Socialdemokraternas kongress 2013. Men det landade i en kompromiss. De som ville ha vinstförbud blev besvikna. I höstas gjorde regeringen och Vänsterpartiet upp om att driva igenom vinstbegränsning, kommunalt veto och krav på högre bamanning. En uppgörelsen som LO knappt vågat drömma om.

Agenda

– Vi kom inte riktigt så långt som vi hade velat. Men regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet är betydligt bättre. Och när vi tittar på det här förslaget är det näst intill en kopia på LO:s förslag. Men då ska man komma ihåg att bara för att man lagt ett förslag så har ingenting hänt, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande för välfärdsfrågor på LO.

”Vilda västern”

LO applåderade uppgörelsen i höstas om att vinsterna ska begränsas via en ny bolagsordning, det ska bli regler för minimibemanning och så ska ett kommunalt veto bli verklighet. Men utredningen som det beslutades om i höstas är ännu inte tillsatt.

– Det finns ett väldigt, väldigt starkt stöd för att vi ska reglera välfärden betydligt mer än vi har gjort i dag. Och de facto så råder det ju vilda västern på väldigt många områden. Och det är inget som Socialdemokraterna ska vara rädda för, säger Tobias Baudin.

”Upp till bevis”

I slutet av maj ska Socialdemokraterna ha kongress igen. Innan dess är det upp till bevis för regeringen och för ansvarig minister, menar LO.

– Han måste få igång en utredning och han måste tillsätta en tung utredare med bred kompetens som också står upp för regeringens överenskommelser och se till att man får igenom de förändringar som behöver göras. Jag är helt övertygad – om inget hänt till nästa val så kommer väljarnas dom över dessa politiker bli stenhård, menar Baudin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet