Antalet som fått jobba gratis tredubblades och antalet unga som uppger att de trakasserats på arbetsplatsen ökade tiofalt. Foto: TT

LO slår larm om trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Trakasserier, jobb utan lön och vantrivsel. Det är de trender som LO:s ser i sina kontakter med unga arbetare i sommar. Antalet som fått jobba gratis tredubblades och antalet unga som uppger att de trakasserats på arbetsplatsen ökade tiofalt.

– Vi är lätta offer. Vi har ju inte så långa arbetserfarenheter. Det är lättare att blåsa oss för vi ställer inte lika hårda krav, säger Kalle. Han är 25 år. I juli fick han det jobb som han hoppades skulle öppna dörren till arbetslivet.

Genom arbetsförmedlingen fick han en tillfällig anställning i ett byggföretag. Men redan efter några veckor kom tvivlen på om arbetsgivaren var seriös. Från kollegor fick han höra att andra i samma situation blivit utan lön.

– Hade det varit mitt allra första jobb hade jag nog varit naiv och stannat, och hoppats på att lönen skulle komma. Jag är glad över att jag tog mina verktyg och gick, för min lön som jag skulle fått för en månad sedan har inte kommit än, säger Kalle.

Kraftig ökning

Kalle är inte med i facket, men kontaktade dem för att få hjälp. Och det var han inte ensam om. Varje sommar har LO en hjälptelefon för unga som har frågor kring sitt jobb. I år har man fått 2.576 samtal, en ökning med 65 procent från året innan. Utöver det har man träffat 25.000 personer på arbetsplatsen.

Hjälptelefonen har funnits i 22 år. Vanliga frågor brukar handla om semesterersättning eller om man fått rätt lön. Men i år ser man tre nya trender.

– Den stora förändringen är att fler hör av sig om allvarliga saker som trakasserier och hot. Många frågar också om jobb utan lön eller att man trivs så dåligt på arbetsplatsen att man vill lämna den, säger Malin Norberg som är ungdomssekreterare på LO.

Gratisjobb

LO tog emot 179 fall med personer som uppger att de måste jobb gratis. Det är en ökning med 356 procent, eller mer än tre gånger så många som förra året. I 237 fall kände sig personen så illa behandlad på arbetsplatsen att hen ville ha hjälp att lämna den. Det är en nästan en fördubbling, 191 procent mer.

Tio gånger fler hörde av sig om att de trakasseras på jobbet. Det handlar om 20 fall. Det handlar både om sexuella trakasserier och om unga muslimer som trakasserats för att de utövat sin tro. Och även om det är en ökning från en låg nivå så är LO oroat, eftersom man tror att mörkertalet är stort när det gäller trakasserier.

– Det är jätteallvarligt så klart. Många av de här har inte haft någon kontakt med arbetsmarknaden tidigare och det här är det första man möts av. Så ska det inte behöva vara, säger LO:s ungdomssekreterare Malin Norberg.

– Det som ökar mest är sexuella trakasserier. Det vanligaste är att det är unga tjejer som uppmanas att klä sig på ett visst sätt eller framhäva sig själva på ett visst sätt som gör att man lockar kunder till serveringen eller butiken.

Medelåldern ökar

En annan oroande trend är att medelåldern på de som hör av sig stiger. I år var sommarjobbarna i genomsnitt 25 år gamla, traditionellt sett en hög ålder för en feriearbetare.

– Det tror jag att vi ska tolka som att det är hög arbetslöshet och att det är många som konkurrerar om de jobb som finns, säger Malin Norberg.

Den fullständiga rapporten från i somras är inte klar än. Enligt LO finns problemen i alla branscher, men är antagligen vanligast i hotell- och restaurangbranschen.

Etiskt regelverk

Branschorganet Visita har avböjt att medverka eftersom man inte sett den färdiga rapporten från LO. Man säger dock att alla deras medlemsföretag åtar sig att följa ett etiskt regelverk och att man arbetar löpande med arbetsmiljöfrågor.

LO menar att bristen på trygga anställningar gör att många pressas att gå med på arbetsförhållanden de egentligen inte vill ha.

– Jag tror det beror på att arbetsmarknaden är väldigt otrygg. Man säger inte ifrån och ställer inte krav på samma sätt som man hade gjort om man hade känt att man hade en trygghet i grunden. Jag tror också att de arbetsgivare som vill utnyttja unga har lättare att göra det, säger Malin Norberg.

Lättast få jobb på lurendrejeriföretag

För Kalles del blev det alltså ingen lön. Nu letar han efter ett nytt arbete, på en plats där han inte blir lurad. Egentligen heter Kalle något annat, men han vill vara anonym för att inte försvåra sina möjligheter att få ett jobb i framtiden.

– Det är tråkigt när man väl fått ett jobb. Det är lurendrejeriföretagen som är lättast att få jobb på för de bryr sig helt enkelt inte, säger han.

– Man är kanske lite naiv och brinner för att få tjäna pengar. Så man kollar inte upp företagen så noggrant.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.