LO vill ha särskilda välfärdsbolag

Uppdaterad
Publicerad

En ny bolagsform för välfärden med  begränsade vinstuttag, föreslås av LO:s första vice ordförande Tobias Baudin och ledare i 14 LO–förbund.

Vinstuttagen liksom värdeöverföringar ska begränsas till motsvarande statslåneräntan plus en procent. De nya företagen, sk samhällsbolag, bygger på en i aktiebolagslagen redan existerande bolagsform, SVB, som har särskilda vinstbegränsningar.

LO–förbunden föreslår också att ett nationellt väldfärdsråd som kontinuerigt ser över välfärdens regelverk. 

– Det höjer kvaliteten på vård skola och omsorg, säger Baudin till Gomorron Sverige.

”Experimentverkstad”

Enligt förslaget ska man dock tillåta lokala avsteg, exempelvis ska man tillåta vinster för nyetablerade bolag.

– Vi tror att det är viktigt att man kan anpassa sig efter lokala förutsättningar. Avregleringen inom vård skola och omsorg har skett extremt snabbt. Det vi nu gör är att reglera de här sektorerna, säger Baudin. 

LO kommer också att arbeta för att lagen om valfrihetssystem rivs upp. LO kallar den svenska välfärden för en ”välfärdspolitisk experimentverkstad” där vinstdriften leder till ineffektivitet och kvalitetsbrister.

Hägglund negativ

Från regeringen kommer dock negativa reaktioner.

– Vi säkrar inte kvaliteten genom att sätta upp mekaniska beräkningar och förbjuda vinstutdelningar. Det viktigaste är att arbeta med kvalitetsfrågorna och då blir vinsten så att säga en restpost i sammanhanget, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

Negativ är även  Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna.– Om det här genomförs stoppas valfriheten inom vård och omsorg. Det skulle också hindra de nyinvesteringar som så väl behövs. Vem, utom skattebetalarna, vill skjuta till pengar om man måste driva verksamheten med kraftiga restriktioner?

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström sågar helt LO:s förslag.

– Jag satte kaffet i vrångstrupen i morse. Det här måste nog sägas vara den största attacken på företagsamheten i Sverige sedan 1970-talet. Jag hade hoppats att den nya LO-ledningen – och det har de ju verkligen utstrålat – skulle inleda en ny samarbetsanda. Men sen drämmer man till med det här, säger Bäckström till TT.

V instämmer

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt gläds däremot åt LO-förslaget.

– Det är väldigt goda nyheter, det ansluter till det som Vänsterpartiet har föreslagit. Vinstdrivande bolag ska inte bedriva välfärdsverksamhet, säger Sjöstedt som uppfattar LO:s linje som klart skarpare än det förslag som Socialdemokraterna kom med i höstas.

– Det är en rätt stor skillnad, vinstsyftet ska bort. Det är betydligt vassare, säger Sjöstedt.

Även S är i grunden positivt.

– I grund och botten är det ett bra förslag. Vi står varandra ganska nära, säger Lena Hallengren, socialpolitisk talesperson för Socialdemokraterna om LO:s förslag.

Hon tror inte att LO:s inspel gör det svårare för partiets kongress att enas om en linje senare i vår. Men det finns en skillnad, medger hon.

Utredning

Dagarna före jul kom regeringen med sina direktiv till den utredare som ska se över företagens verksamhet i välfärdssektorn. Den går inte alls in på vinstfrågan, mer än att i förbigående konstatera att det har varit mycket debatt om just vinster i välfärden. Mest kraft ägnas åt hur fler, och inte bara stora företag, ska ta över helt som aktörer.

-Det vi har sett i vissa branscher är att riskkapitalbolagen har blivit helt dominerande. Det är det man skulle vilja undvika i framtiden, sade finansmarknadsminister Peter Norman (M), som ansvarar för regeringens direktiv till utredaren, till TT när direktiven kom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.