Foto: Scanpix

Löfven: ”Måste diskutera brottens orsaker”

Uppdaterad
Publicerad

Ökade samhällsklyftor och en allt högre arbetslöshet bland ungdomar ser Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som orsaker till kravallerna i Husby. Regeringen har inte tagit sitt ansvar, säger han till SVT.

– Det är fruktansvärt för dem som behöver uppleva detta. Naturligtvis är de 12.000 människor som bor i Husby oroliga, säger S-ledaren Stefan Löfven när han nu kommenterar de senaste dagarnas händelser i Husby.

Han säger att det är viktigt att tydligt markera mot brottsligheten, men att också se till varför problemen uppstår.

Stockholmsupplopp

– Vi måste vara tydliga och tuffa mot brottsligheten och visa att det här inte är acceptabelt. Men vi behöver också föra en diskussion om brottens orsaker, då pratar jag framför allt om långtidsarbetslöshet och brist på sysselsättning, säger han.

Löfven riktar här stark kritik mot regeringen.

– Regeringen har använt 16 miljarder kronor i sin senaste budget på att sänka bolagsskatten och tror att folk blir lyckligare i det. Det blir man inte. Vi har använt vårt budgetutrymme till att ha mycket mer satsningar på jobb och en stor satsning på skolan. Vi måste se till att alla ungdomar går igenom skolan så att de blir starka individer på arbetsmarknaden.

Är den uppkomna situationen regeringens fel?

– Den direkta handlingen måste alltid individen stå för. Men den situation vi har i dag med allt längre långtidsarbetslöshet är regeringens fel. Ett samhälle där klyftorna växer och ungdomar går utan sysselsättning skapar ingen bra grogrund för social trygghet och social stabilitet.

S-ledaren väljer att inte kommentera den kritik som riktats mot polisen i samband med upploppen.

– Jag kan inte bedöma polisens handlande i detta. Polisen ska naturligtvis agera enligt de regler och anvisningar som finns. Sedan ska man ha respekt för att polisen har ett tufft jobb, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet