Foto: TT

Löfven tonar ner oron kring försvarsinsatsen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven försökte i dag tona ner allvaret kring försvarets operation i Östersjön. – Det finns ingen anledning till en överdriven oro, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) reste i dag till Finland för att träffa finska statsministern Alexander Stubb. Vid en gemensam presskonferens svarade de båda på frågor om försvarets pågående aktion i Östersjön.

Stefan Löfven ville inte kalla aktionen för en ”u-båtsjakt” utan poängterade att det var en ”underrättelseoperation” från försvarets sida.

Insatsen i Stockholms skärgård

– Operationen pågår och det är vad vi vet, vi vet inte exakt vad det är för någonting och då måste man först ta reda på det innan man kan ha någon ytterligare operation. Där är vi nu och det är klart att vi har pratat om det. Jag har informerat Alexander Stubb om vad vi vet och han har självfallet frågat. Det har handlat om informationsutbyte, säger han.

Vill inte spekulera om rysk inblandning

Stefan Löfven ville inte spekulera om vem det kan vara som ligger bakom en eventuell kränkning av svenskt territorium.

– Det finns ingen anledning att gå in i spekulationer. Nu är vi i en fas där försvarsmakten undersöker vad det kan vara och vi gör ingenting förrän vi vet vad det är frågan om, säger Stefan Löfven.

Sverige behöver förstärka sin militära förmåga och regeringen kommer att tillföra resurser till försvaret, säger Löfven. På en fråga om den svenska incidentberedskapen svarar han:

– Vi har precis den operation som är igång. Det bevisar att vi har kapacitet för den operationen.

”Ingen anledning till överdriven oro”

Både Stefan Löfven och statsministerkollegan Alexander Stubb tonade ner oron för det som sker i Östersjön.

– Det finns ingen anledning till en överdriven oro. Det är klart att vi har koll på vad som händer i Östersjön, för det är vårt område, säger Stefan Löfven.

– Vi ska vara försiktiga med att överdriva problemet, säger Alexander Stubb.

Saknas fortfarande bevis

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) informerades i dag av Försvarsministern om insatsen i Stockholms skärgård. Widman fick då bilden att försvarmakten är alltmer övertygad om att det verkligen pågår främmande undervattensverksamhet. Däremot saknas fortfarande bevis:

– Här handlar det om att försöka få fram fakta. Såhär långt rör det sig om misstankar. Vi har ännu inte helt kunnat konstatera att det har skett och vilket land som isåfall skulle ägna sig åt detta, säger Allan Widman och fortsätter:

– Men om det visar sig stämma är detta en ny företeelse. Nu flyttar uppenbarligen incidenterna och kränkningarna in på en ny arena – sjöarenan.

Nöjd med regeringen

Allan Widman säger sig vara nöjd så här långt med den nya regeringens sätt att hantera situationen i Stockholms skärgård:

– Den här operationen har omgivits av en större öppenhet än vi sett tidigare och det är jag glad för, säger Allan Widman till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet