Foto: TT

Löfven har störst förtroende hos väljarna

Uppdaterad
Publicerad

S-ledaren toppar förtroendeligan följd av Annie Lööf (C) och Anna Kinberg Batra (M). Minst förtroende har svenskarna för Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, enligt Novus senaste mätning.

En tredjedel av svenskarna, 33 procent, har mycket eller ganska stort förtroende för Stefan Löfven. Han leder över de andra partiledarna på förtroendelistan, tätt följd Annie Lööf på 30 procent.  Anna Kinberg Batra är ju formellt inte vald som M-ledare ännu, men finns med i Novus mätning och får 28 procent.

Även om Stefan Löfven toppar listan är resultatet dock en väsentlig försämring jämfört med Novus mätning i maj, då 44 procent hade mycket eller ganska stort förtroende för honom. Annie Lööf däremot har fått ökat förtroende som partiledare. I maj hade bara 12 procent mycket stort eller ganska stort förtroende för C-ledaren.

Minst förtroende i den aktuella mätningen har svenskarna för SD:s sjukskrivne Jimmie Åkesson, 18 procent, som dock har ökat med fem procentenheter jämfört med i maj. Längst ner i botten återfinns Åsa Romson (MP). Enbart 13 procent av svenskarna svarar att de har mycket eller stort förtroende för språkröret, en tillbakagång med tio procentenheter.

Fakta: Novus partiledaropinion

Så stort stöd får partiledarna i mätningen i procent. Förändring i procentenheter jämfört med mätningen i maj inom parantes:

Stefan Löfven (S): 33 (-11)

Annie Lööf (C): 30 (+18)

Anna Kinberg Batra (M): 28 (var inte aktuell i föregående mätning)

Gustav Fridolin (MP): 26 (-9)

Jan Björklund (FP): 23 (-2)

Göran Hägglund (KD): 22 (oförändrat)

Jonas Sjöstedt (V): 22 (-8)

Jimmie Åkesson (SD): 18 (+5)

Åsa Romson (MP): 13 (-10)

Undersökningen genomfördes med 1.003 personer och frågan som ställdes var ”Vilket förtroende har du för följande partiledare?”. Undersökningen genomfördes 12-17 december 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.