Statsminister Stefan Löfven träffar New Yorks före detta borgmästare Michael Bloomberg. Foto: TT

Löfven impad av USA-migranter i jobb

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven imponeras av amerikansk mångfald i skolan och av hur USA lyckas få in invandrare på arbetsmarknaden. – Där tror jag att vi har något att lära, säger han under sitt New York-besök.

– Vi har ett problem i Sverige med att så många människor som kommer från andra länder, även om de har en akademisk utbildning, inte kommer in på arbetsmarknaden i det yrke de utbildat sig till. Eller så tar det väldigt lång tid. Där tror jag att vi har något att lära, säger Stefan Löfven till TT under sitt New York-besök.

Samtidigt kom beskedet om Barack Obamas invandringsreform, som kan ge miljontals papperslösa rätt att stanna i landet.

Vill inte recensera

– Obama vill göra det här eftersom han ser att det behövs och anser att det inte är möjligt att ta det genom kongressen, även om det också finns delade meningar inom det republikanska partiet, konstaterar Löfven.

TT: Ser du positivt på förslaget?

– Jag ska inte recensera deras politik, men han har gjort den bedömningen.

Mångfald gjorde intryck

TT följde med Stefan Löfven till en vetenskapsinriktad högstadieskola i stadsdelen Bronx. Skolledningen berättade stolt om eleverna, som kommer från många delar av New York och har högst olikartad bakgrund.

– Mångfalden är en av de saker som gjorde störst intryck, säger Löfven, sedan han vandrat runt bland fysik- och kemisalarna.

– Eleverna själva pratar om mångfald, om hur de kompletterar varandra. Ett plus ett blir mer än två, det blir tre eller fyra.

På fredagen hann Löfven även träffa den förre New York-borgmästaren och mångmiljardären Michael Bloomberg.

– Han berättade att 40 procent av New Yorks invånare kommer från andra länder. Det är därför den här stan vibrerar som den gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.