Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Foto: Scanpix

Löfvens besked: Kan regera över blockgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven öppnar för att regera med samtliga riksdagspartier, utom SD.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ger svar på hur han tänker sig en framtida regering efter riksdagsvalet 2014.

”Sveriges utmaningar kräver politiska företrädare som är beredda att lägga dagsaktuella gräl åt sidan och arbeta tillsammans för det som är viktigt på längre sikt”, skriver Löfven tillsammans med partisekreteraren Carin Jämtin på DN debatt.

Val 2014

De beskriver Socialdemokraterna som ett ”samarbetsparti” med Miljöpartiet som den naturliga samarbetspartnern.

Enligt partiledaren Stefan Löfven är dagens besked det som han utlovat tidigare.

– Att ge besked tio månader före valet är att göra det i god tid, säger Löfven.

Socialdemokraterna går till val själva på vårt valmanifest med våra prioriteringar. Vi siktar på en socialdemokratiskt ledd regering men eftersom vi vill ta ansvar för Sverige är vi också öppna för ett bredare samarbete över blockgränsen.

Öppnar för MP, V, FP och C

”Men vi har även en del gemensamt med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet, och vet att de kan ta ansvar när det behövs. Det enda parti vi helt utesluter från alla former av samarbete är Sverigedemokraterna.”

Vidare anser Löfven och Jämtin att bristen på samarbete över blockgränserna har skadat Sverige, och att valresultatet nästa år ”kan kräva nya sätt att forma en regering.”

”Moderaterna har slagit fast att de vill bevara blockpolitiken och att de även under den kommande mandatperioden endast är beredda att samarbeta inom den borgerliga alliansen. Detta besked står i stark kontrast med Moderaternas ord om att ta ansvar för Sverige.”

”Hur kan (M) vara så säkra”

Under SVT:s partiledardebatt förra månaden fick statsminister Fredrik Reinfeldt (M), trots att han irriterat upprepade frågan, inget svar från Löfven om hur en framtida socialdemokratisk regering skulle se ut. Löfvens replik var i stället:

– Jag ska berätta hur jag ser på regeringsfrågan. Jag kommer att bestämma tidpunkten för när jag gör det och då kommer alla att få höra.

På DN Debatt frågar sig Löfven och Jämtin i stället hur Moderaterna kan förutsäga vilka de kommer att kunna bilda regering med. Detta med anledning av att Centerpartiet och Kristdemokraterna i de senaste opinionsmätningarna legat precis kring riksdagsspärren.

”Två av Moderaternas stödpartier löper risk att inte bli invalda i riksdagen. Enligt många mätningar är exempelvis Socialdemokraterna och Miljöpartiet större än de borgerliga partierna tillsammans”.

”En lång tradition”

Man lyfter också fram att Socialdemokraterna har ”en lång tradition” av lyckade samarbeten med olika partier.

”Vi har samarbetat med Centerpartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Inom ramen för olika samarbetsformer har vi reformerat skattesystemet, räddat Sverige ur 90-talskrisen och genomfört reformer för tillväxt, rättvisa och grön omställning under 2000-talet”.

LO välkomnar att (S) går till val på egen hand.

– Förra valets försök var inte lyckosamt och det är bra att Socialdemokraterna nu går till val på egen hand för att söka största möjliga stöd hos väljarna. Vi tror att man kommer att få ett bra stöd från LO-medlemmar för den här linjen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Han fick inte läsa debattartikeln i Dagens Nyheter förrän på torsdagskvällen, men har löpande varit med och diskuterat tankarna kring det framtida regeringsarbetet. Han är också positiv till samarbetslinjen.

– Det är viktigt att Stefan Löfven som statsministerkandidat får mandat att se till så att man kan bygga en stabil majoritet i riksdagen efter valet. Inte minst eftersom det är så mycket som står på spel i Sverige i dag, med massarbetslöshet och växande klyftor.

Thorwaldsson: Tveksam till M-samarbete

Att Socialdemokraterna tar tydligt avstånd från samarbete med SD är också positivt, säger Thorwaldsson. Han kan tänka sig ett regeringssamarbete med alla andra partier. Nästan.

– Jag tror att det är viktigt att det finns två motpoler i politiken, så att väljarna får ett tydligt val. Det är ingen slump att Moderaterna och Socialdemokraterna är huvudmotståndare i valet, det är däremellan som huvudkonflikten finns i svensk politik.

– Om man har en regering som tar in alla partier, vad ska man då välja om man är missnöjd? Det är väldigt viktigt i en demokrati att det finns ett alternativ.

Däremot ser han gärna att andra partier accepterar inviten.

– Jag hoppas verkligen att oppositionen, Centern och Folkpartiet, samt Vänsterpartiet och Miljöpartiet, öppnar för det här. Speciellt i det läget vi har i dag, med ett främlingsfientligt parti som vågmästare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet