Foto: TT

Löfven kan släppa hjärtefrågan

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) är beredd att släppa frågan om traineejobb för unga, som varit en hjärtefråga. – Jag är beredd att diskutera och förhandla och hitta lösningar om vad som är de gemensamma problemen, säger Stefan Löfven till Dagens Nyheter.

Traineejobben för unga, alltså subventionerade extrajobb inom vård och omsorg för att få unga arbetslösa i jobb, har varit en av Stefan Löfvens mest prestigeladdade frågor. Senast för tre dagar sedan pratade statsministern om hur man ska skjuta till extramiljoner för att få till stånd projektet.

Nu öppnar han alltså för att släppa frågan, i en intervju med Dagens Nyheter. På så vis hoppas Löfven få till stånd förhandlingar med allianspartierna.

Decemberöverenskommelsen

– Ibland är det bra att ta ett steg tillbaks och fråga sig vad som egentligen är viktigt. När vi pratar om unga vuxna i arbete och om traineejobb så tror jag på dem. Men är det and­ra som har bra idéer om hur unga vuxna ska komma i arbete, så visst, jag har inga problem att diskutera vägen dit för det är målet som är det viktiga, säger Stefan Löfven till DN.

Öppnar för samarbete med borgerlig regering

Han öppnar även upp för förhandling i andra frågor, som friskoleuppgörelsen, men trycker på att välfärdssystemet inte bör styras av marknadskrafter, och att utredningar kring detta som startats av S, MP och V bör genomföras innan man för dessa diskussioner.

Dessutom öppnar Löfven för ett blocköverskridande samarbete mellan Socialdemokraterna och en borgerlig regering, om S förlorar makten i nyvalet i mars.

– Jag är beredd att diskutera och förhandla och hitta lösningar om vad som är de gemensamma problemen, säger statsministern i DN-intervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet