Löfven syns mest – Hägglund är osynlig

Uppdaterad
Publicerad

KD:s Göran Hägglund har omnämnts minst i media av partiledarna efter valet.

Partiledare som knappt visat sig har uppmärksammats mer, enligt en mätning som Retriever gjort för TT.

S-ledaren och statsministern Stefan Löfven har nämnts tio gånger så ofta som Göran Hägglund i press, på webb och i radio och tv sedan 15 september och fram till och med 17 december, nästan 39.000 gånger mot 3803 för KD-ledaren.

Tvåa är Fredrik Reinfeldt med nära 12.000 omnämningar, trots att han gick under jorden efter valnatten och bara har framträtt ett fåtal gånger sedan dess. Men det har varit mycket debatt om hans tid som partiledare och statsminister, om hans snabba uttåg och vem som ska efterträda honom som M-ledare.

Enligt Ioanna Lokebratt, analytiker på medieanalysföretaget Retriever, förekom Reinfeldt lika ofta som under hela det första halvåret i år, när han var statsminister och aktiv partiledare.

Åkesson försvann

Trea är hans föreslagna efterträdare Anna Kinberg Batra, följd av Åsa Romson (MP) och FP:s Jan Björklund.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson försvann från offentligheten i mitten av oktober, när han sjukskrevs. Ändå finns han som sexa i antalet omnämnanden, 7553.

Därefter kommer Gustav Fridolin (MP), Jonas Sjöstedt (V), Annie Lööf (C), SD-vikarien Mattias Karlsson och Göran Hägglund.

Tyngd ger omnämnanden

TT har också bett Retriever att göra en mätning på hur många gånger Löfven och hans ministrar har omskrivits sedan tillträdet. Det verkar vara tyngden i uppdraget som betyder mest.

Efter statsministern kommer finansminister Magdalena Andersson (S), vice statsminister och klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), utrikesminister Margot Wallström (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Sexa är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), som fick mycket kritik i början utan att knappt ha gjort något.

Minst har det rapporterats om framtids- och strategiminister Kristina Persson (S).

Fakta: Partiledarna i media

Partiledare;Omnämnd antal gånger;

Stefan Löfven (S);38 854;

Fredrik Reinfeldt (M);11 963;

Anna Kinberg Batra (M);9 146;

Åsa Romson (MP);8 729;

Jan Björklund (FP);7 629;

Jimmie Åkesson (SD);7 553;

Gustav Fridolin (MP);7 483;

Jonas Sjöstedt (V);6 769;

Annie Lööf (C);5 712;

Mattias Karlsson (SD);3 820;

Göran Hägglund (KD);3 803;

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.