Transportstyrelsen överklagar förvaltningsrättens beslut att tillåta en lokförare med aspergers att jobba vidare. Foto: Scanpix

Lokförare har asperger – riskerar att stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen begär prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen sedan förvaltningsrätten givit en lokförare med diagnosen Aspergers syndrom rätt att jobba vidare.

Myndigheten anser att hans ”neuropsykiatriska tillstånd med kognitiva funktionsnedsättningar inte är förenliga med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten”, uppger Göteborgs-Posten.

Han fick diagnosen 2009 och togs ur tjänst efter 20 års prickfri tjänsteutövning.

– I mitt yrke har vi ett förartest. Det är ju det som är relevant för jobbet, har föraren tidigare sagt till tidningen Forskning och Framsteg.

Domen kan få betydelse för många andra människor i Sverige som misstänker att de kan ha en neuropsykiatrisk diagnos som Aspergers, eller adhd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.