”Löneskillnad är inte kopplat till kön”

Publicerad

LO:s ordförande mötte Timbros nationalekonom i en debatt om hurvida alla ska ha rätt till heltidsjobb eller inte.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill se kollektivavtal som ger alla rätt till heltidsarbete. Det sade han i en debatt med Malin Sahlén, nationalekonom på Timbro, i SVT:s Gommoron Sverige.

– Om män skulle jobba inom typiska kvinnoyrken, som till exempel handeln, då skulle det vara lättare att få heltid. Detta för att kvinnors arbete värderas mindre, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

Malin Sahlén, nationalekonom på Timbro, tror inte på den lösningen Hon menar också att löneskillnaden inte är bunden till vilket kön man har utan har att göra med arbetets art.

Skillnad på yrken

– Den stora skillnaden är mellan arbetaryrken och tjänstemannayrken. Arbetaryrken innebär ofta skiftarbete. Som inom hemtjänsten, till exempel, där det behövs mycket personal på morgonen och kvällen. Då är det inte så konstigt att det är svårt att erbjuda ett åtta till fem-arbete. Det har inte med män och kvinnor att göra, säger Malin Sahlén.

– Män som jobbar inom hemtjänsten kan också ha svårare att få heltid jämfört med de som jobbar inom industrin, fortsätter hon.

Malin Sahlén menar också att kollektivavtal som tvingar fram heltidsjobb skulle sätta större press på branscher men låg lönsamhet, som exempelvis offentlig sektor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.