Annie Lööf, partiledare Centerpartiet Foto: SVT

Lööf signalerar att skolförslag skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Det omstridda förslaget i Centerpartiets idéprogram om att skolplikten ska avskaffas kommer att försvinna. Det signalerar C-ledaren Annie Lööf i en intervju inför partiets kommun- och landstingsdagar.

Aldrig har Centerpartiets medlemmar reagerat så snabbt och kraftigt som när det kontroversiella förslaget till nytt idéprogram presenterades strax före jul.

Partiledaren Annie Lööf tvingades avbryta en semester för att styra upp den yviga debatten i partiet, men fortfarande återstår en spricka i partiet mellan den falang av mer nyliberala krafter som låg bakom förslaget till nytt idéprogram och den grupp som betonar traditionella C-frågor som jordbruks- och glesbygdsfrågor.

Strid om förslag till C-program

”Nyttig debatt”

Under torsdagens kväll satt partistyrelsen för första gången i möte för att diskutera förslaget till idéprogram. Annie Lööf tidigare sagt att de kontroversiella förslagen om månggifte och slopad arvsrätt ska tas bort ur programmet. I en intervju med SVT säger hon att förslagen om skolan måste göras om.

– Förslaget var ju att avskaffa skolplikten. Jag tror snarare att vi behöver utveckla hur vi stärker elever, lärare och föräldrar i skolans värld snarare än att diskutera vilken plikt vi ska ha, säger Lööf.

C-ledaren säger att debatten om idéprogrammet har varit nyttig på lång sikt.

– Däremot kan jag se att kortsiktigt har det skadat Centerpartiet opinionsmässigt.

Under partistyrelsens debatt har det framkommit krav på en bättre balans i idéprogrammet med svar på framtidens utmaningar om landsbygden, om utanförskapets utmaningar, om jobben och klimatfrågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet