Folk badar vid Lulsundsbadet i Luleå. Foto: TT

Luleå i topp i årets solliga

Uppdaterad
Publicerad

Luleå har hittills fått flest antal soltimmar i sommar, medan mer traditionellt soliga städer som Visby och Stockholm har halkat i rankningen. Men passa på att njuta av solen – nästa vecka ser vädret mer osäket ut, enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Från och med midsommar räknar SVT:s meteorologer antal soltimmar i landet, och efter fyra veckor ligger Luleå i topp med 453 timmar. Och enligt Nitzan Cohen har staden fått ovanligt många soltimmar just i år.

– Ja, det är ovanligt att skillnaden i antal soltimmar mellan de andra städerna är så stor.

Visby halkar ned

Nummer två på listan är Umeå med nästan 100 färre soltimmar, och mer traditionellt solrika städer som Visby och Stockholm har halkat ned på årets lista, enligt SVT:s meteorolog.

– Visby brukar ligga i topp, men i år har man lite lägre antal timmar än vanligt. Och Stockholm har ett lågt antal soltimmar i årets mätning.

Osäkert nästa vecka

Och för alla soldyrkare kan det vara läge att passa på att njuta av solen de närmaste dagarna, då väderläget i slutet av veckan ser ut att bli mer osäkert ut i stora delar av landet, enligt Nitzan Cohen.

– Det är svårt att säga något bestämt än så länge, men under fredagen och lördagen ser det mer osäkert ut. Redan på torsdag kan det komma regn lokalt, och i västsverige finns det risk för mer sammanhängande nederbörd. Och i nästa vecka blir temperaturen betydligt mer sval i Norrland, medan södra Sverige ser ut att få  mer av ”varannandagsväder.”

Visby i topp

Den absoluta förstaplatsen i solligan, som startade 1990, innehas av Visby, som kammat hem vinsten hela tio gånger under årens lopp. Ligans andraplacering utgörs av Ölands norra udde med fem förstaplaceringar, tätt följd av Ölands södra udde och Luleå, som kammat hem vinsten fyra gånger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.