Foto: Scanpix

Domstolen: ”Fel att stänga Lundsberg”

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten bestämde i dag att Lundsberg får fortsätta hålla öppet och menar att det var fel av Skolinspektionen att stänga skolan.

Förvaltningsrätten upphäver Skolinspektionens beslut om att stänga Lundsberg. Skolinspektionen har inte haft laglig grund för beslutet, enligt domstolen.

Det innebär att skolan kan fortsatt hållas öppen.

Lundsbergs skola

– Fantastiskt skönt med det här beslutet, säger Helena L'Estrade, ordförande i stiftelsen Lundsbergs skola.

– Det som varit har inte varit bra för eleverna. Nu hoppas jag att de ska få lugn och ro, säger hon.

”Ingen befogenhet över tillsynen utanför skoldagen”

”Den rättsliga genomgång som domstolen gjort visar att Skolinspektionen inte har befogenhet att utöva tillsyn över sådan internatverksamhet som äger rum utanför skoldagen”, säger förvaltningsrättens chefsrådman Anna Maria Åslundh-Nilsson i ett pressmeddelande.

Detta trots det nära sambandet mellan själva utbildningen vid Lundsberg och dess internatverksamhet.

Trots att de drivs tillsammans och förmodligen uppfattas som en helhet av både stiftelsen och eleverna så har Skolinspektionen inget som helst lagstöd att utöva tillsyn över internatet. Och det måste man ha enligt grundlagen, står det i pressmeddelandet.

Elev brändes med strykjärn

Skolan stängdes med omedelbar verkan av Skolinspektionen den 28 augusti efter uppgifter om att två elever bränts av strykjärn under en så kallad nollning.

Lundsberg överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som gick på skolans linje och beslutade att skolan skulle hållas öppen tills dess att rätten nått ett slutligt beslut.

Skolinspektionen säger att förvaltningsrätten har gjort en felbedömning och att det skulle vara en mycket märklig situation om huvudmannen inte har ansvar för det som sker i anslutning till skolan.

– Vi kommer troligtvis att överklaga domen men först måste vi göra en utredning, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler till SVT:S Rapport.

”Inga brister under skoltid”

I pressmeddelandet skriver rätten att det kan ifrågasättas om internatet över huvud taget är en del av skolväsendet.

Det Skolinspektionen beslutade att stänga var skolan. Inte internatet. Men beslutet om en stängning av skolan skedde på grund av saker som skett kvällstid på internatet. Elever hade utsatt andra elever för pennalism.

”För att händelser vid internatverksamheten ska kunna leda till ingripanden av Skolinspektionen måste det alltså finnas belägg för att de inträffat under skolmåltider eller liknande eller att de annars påverkat utbildningen på ett sådant sätt att den inte uppfyller de krav som gäller enligt skollagen eller andra författningar”, skriver rätten.

Men Skolinspektionen har inte visat att några oegentligheter skett under skoltid, eller påstått att det skulle finnas allvarliga brister i utbildningen som kunde vara skäl till verksamhetsförbud.

”Man kan knappast se ett närmare samband”

Kärnfrågan är alltså hur långt Skolinspektionens tillsyn sträcker sig.

– Jag hävdar ju att lagstiftningen ger uttryck för att det som händer i skolan och i samband med skolan, där har huvudmannen ett ansvar för att förebygga kränkningar. Man kan knappast se ett närmare samband mellan två verksamheter än mellan en skola och ett internat i nära anslutning till skolan, särskilt när samma stiftelse finansierar båda delar, säger Skolinspektionens Ann-Marie Begler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet