Lyckade försök mot livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

Varje år drabbas 500 kvinnor i Sverige av livmodershalscancer och av dem dör 300 inom loppet av fem år. Nu arbetar forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg med en form av vaccin som i tester gett goda resultat.

Försök på möss och mänskliga preparat i provrör visar att tumörceller dödas under behandling, uppger Rapport. Inom några år hoppas man kunna starta försök på kvinnor som infekterats.

Praktiskt taget alla kvinnor infekte- ras av det virus som orsakar livmoder- halscancer, men forskarna vet ännu inte varför bara en del drabbas.

Upptäcks vid gynundersökningar

Sjukdomen upptäcks vanligen via så kallade gynekologiska hälsokontroller och drabbar främst kvinnor i fertil ålder. För den som fått cellförändringar består behandlingen oftast i ett kirurgiskt ingrepp där livmodertappen avlägsnas, vilket gör det svårt för den drabbade att bära en graviditet.

Det är ett alternatv till detta som forskarna i Göteborg nu arbetar på.

Ska känna igen

-Vår behandling går ut på att lära kroppens egna celler att känna igen virusinfekterade celler och tumöromvandlade celler så att det egna immunsystemet sedan kan eliminera tumören, cellförändringen, eller virusinfekterade cellen, säger Kristina Eriksson, docent i immunologi vid Sahlgrenska akademin till Rapport.

Forskarna har kunnat se hur tumörceller som ympats in på möss dukar under efter tre behandlingar.

Vid tester med prover från kvinnor som genomgått kirurgiska ingrepp har resultaten också varit framgångsrika.

-Vi har redan tittat på cellförändringar och kan se samma reaktioner, om än bara i provrör, som vi ser i djuren som har blivit friska, säger Eriksson.

Flickor vaccineras

Sedan i våras ingår ett vaccin mot livmoderhalscancer i högkostnadsskyddet för flickor mellan 13 och 17 år. Vaccinet skyddar mot två typer av humant papillonvirus (HPV), som sprids sexuellt och genom den förebyggande behandlingen hoppas man att antalet sjukdomsfall ska minska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.