M föreslår delat barnbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill ändra reglerna för att göra barnbidraget mer jämställt. En arbetsgrupp inom m föreslår att barnbidraget automatiskt ska delas lika mellan föräldrarna.

I dag betalas drygt 96 procent av alla barnbidrag ut till mammorna om föräld- rarna inte aktivt bestämt annat.

S-ledaren Mona Sahlin kallar förslaget ”en fånig detalj som är löjeväckande”.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) anser att förslaget är väl värt att titta på och uttrycker förvåning över att Sahlin kallar förslaget löjligt.

Kan själva begära

Sedan 2006 kan föräldrar som har separerat och som delar vårdnaden om barnen visserligen själva begära en delning av bidraget, men om inget aktivt val görs är det mamman som får ta hand om pengarna.

-Det bästa skulle vara att föräldrarna fick halva summan var från början. Då slipper man ju att ändra på någonting om det skulle bli en separation, säger Hillevi Engström, som ingår i moderaternas särskilda arbetsgrupp för jämställdhetsfrågor där frågan nu diskuteras.

Barnbidraget är i dag 1.050 kronor i månaden per barn upp till 16 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.