Elisabeth Marmorstein, politikreporter, SVT Foto: SVT

Analys: ”M hade problem med att utveckla politiken”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Moderaterna led lite av regerandets förbannelse. Man hade stora problem med att utveckla politiken samtidigt som man regerade landet. Det säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein om partiets eftervalsanalys

– Moderaterna lyckades inte få valet att handla om de frågor där man är stark – ekonomin och jobben. Det säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein efter att ha läst vad partiets analytiker skriver om valförlusten.

En annan röd tråd i eftervalsanalysen var att partiet stagnerade i utvecklingen, regerandet tyngde.

– Om man lyssnade på Anders Borg vid en intern konferens ett halvår inför valet 2010 så höll han ett väldigt engagerande tal där han attackerade oppositionen mycket. Ett halvår före det här valet, vid samma partikonferens, talade han om utvecklingen i Afrika. Att utveckla politiken samtidigt som man regerar landet tror jag att de hade stora problem med.

– Fredrik Reinfeldt sade en gång: Förnya er eller dö. Det mottot lyckades han väl själv inte leva upp till, säger Elisabeth Marmorstein.

Tydliggörs med Kinberg Batra

Hon tror att eftervalsanalysen möjligen kommer att omsättas i praktik när en ny partiledare finns på plats.

– Med all sannolikhet blir det Anna Kinberg Batra och det är först när hon lägger fram inriktningen framåt som man kommer att förstå hur självkritiska man är vad gäller valresultatet.

Svårt vinna tillbaka SD-väljare

Moderaterna tappade många väljare till Sverigedemokraterna. En förklaring kan vara att partiet pratade lite om integration.

– Fredrik Reinfeldt höll ju talet om hur svenskarna ska öppna sina hjärtan för fler flyktingar, men man saknade svar på frågan hur de här flyktingarna ska komma in på arbetsmarknaden och i samhället, menar den här analysgruppen.

Elisabeth Marmorstein tror att det blir svårt att vinna tillbaka väljare från Sverigedemokraterna även om Moderaterna skulle lägga förslag som gör det lite mindre attraktivt att komma till Sverige.

– De väljare som har gått till Sverigedemokraterna är nog svåra att vinna tillbaka på migrations- och integrationsfrågan. Det kan möjligen handla om att de inte vill tappa mer till Sverigedemokraterna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.