Foto: TT

”M har för stort inflytande i alliansen”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna har för stort inflytande i alliansen. Det tycker 25 av Folkpartiet 37 kommunalråd runtom i landet, visar SVT:s rundringning. Ändå vill en majoritet hålla fast vid alliansen även vid en valförlust.

– Jag tycker att det ska bli mer och tätare samarbete än i dag, säger Torkild Strandberg, kommunalråd i Landskrona.

I morgon börjar Folkpartiets riksmöte i Örebro. 800 folkpartister från hela landet ska under två dagar diskutera ”Varför ska man rösta på Folkpartiet”. På programmet står bland annat EU, jämställdhet, integration och skola.

Men den stora snackisen i korridorerna lär bli det vikande väljarstödet. I två opinionsmätningar den senaste månaden hamnar FP under 5 procent. Samtidigt ökar gapet mellan alliansen och de rödgröna och är nu 14 procentenheter, enligt den senaste  sammanvägda opinionsmätningen från Novus. 

”M har tagit de ekonomiska bitarna”

SVT har inför riksmötet pratat med partiets samtliga 37 kommunalråd runtom i Sverige. Flera av dem förklarar FP:s tillbakagång med att Moderaterna har för stort inflytande i alliansen.

– Framför allt har de tagit de ekonomiska bitarna lite väl mycket via Anders Borg och andra. Därigenom styr de det mesta, säger Anders Bergman, kommunalråd i Värmdö.

Fredrik Lundgren, kommunalråd i Strängnäs, håller med.

– Vi har haft svårigheter att komma ut lika vasst som vi hade velat annat än i skolfrågan, säger han.

Björklund kommenterar

Jan Björklund är inte överraskad över kommunalrådens inställning.

– Alla partier tycker att det egna partiet ska ha mycket större inflytande, men det får man ju åstadkomma med ett bra valresultat på valdagen.

Trots frustrationen över Moderaternas dominans säger en majoritet av kommunalråden att de vill fortsätta allianssamarbetet, även vid en valförlust.

– Ja, alliansen är en stark och viktig politisk kraft som gjort skillnad i Sverige. Det ska tas tillvara, säger Lars Persson i Sundsvall.

Men 14 av kommunalråden vill att allianssamarbetet upphör i opposition.

– Om vi förlorar valet så har väljarna berättat hur de ser på alliansen och då ska Folkpartiet ägna mer tid åt att mejsla ut sin egen politik, säger Börje Dovstad, kommunalråd i Karlskrona.

Vill hålla S-dörren öppen

I november öppnade S-ledaren Stefan Löfven för ett blocköverskridande regeringssamarbete med Folkpartiet vid en socialdemokratisk valseger. Jan Björklund avfärdade inviten helt och på partiets landsmöte i november beslutades att det är opposition som gäller vid en rödgrön valseger.

Men från partiets kommunalråd låter det delvis annorlunda.  Över en fjärdedel vill hålla dörren öppen för Socialdemokraterna.

– Jag uppfattar de ideologiska skillnaderna som nästintill obefintliga. I en sådan miljö måste man visa regeringsduglighet och förmåga att ta ansvar för Sveriges framtid. Då kan man inte låsa sig vid ett alternativ, säger Fredrik Lundgren i Strängnäs.

Mohamad Hassan i Uppsala är inne på samma linje.

– Det bör vi göra för att förhindra att SD får inflytande.

Men Jan Björklund håller fast vid den stängda dörren för Socialdemokraterna.

– Om de rödgröna blir större än alliansen så får de rödgröna bilda regering och då går Folkpartiet i opposition.

SVT har även frågat vem kommunalråden vill se som partiledare den dag Jan Björklund slutar. EU-minister Birgitta Ohlsson ligger bäst till. Tio av kommunalråden vill att hon tar över. Tvåa är EU-kommissionär Cecilia Malmström som förespråkas av 9 av kommunalråden.

Fakta: Undersökningen

Har Moderaterna för stort inflytande i alliansen?

  • Ja: 25
  • Nej: 12

Tycker du att alliansen ska leva vidare i opposition efter en eventuell valförlust?

  • Ja: 19
  • Nej: 14
  • Ej svar: 4

Är du öppen för att folkpartiet inleder ett regeringssamarbete med en eventuell S-ledd regering nästa mandatperiod.

  • Ja: 10
  • Nej: 26
  • Ej svar: 1

Vem vill du se som Jan Björklunds efterträdare?

  • Birgitta Ohlsson: 10
  • Cecilia Malmström: 9
  • Maria Arnholm: 5
  • Erik Ullenhag: 2
  • Ej svar: 11

Antal svarande: Folkpartiets 37 kommunalråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.