M: Höj åldersgränsen för studiemedel

Uppdaterad
Publicerad

Höjd åldersgräns för studiemedel och rätt till tjänstledighet – det föreslår nu Moderaterna.

– Vi lever mycket längre och det är fantastiskt. Samtidigt ska färre försörja fler. Därför måste vi hjälpas åt för att hitta möjligheter att vara kvar längre på arbetsmarknaden, säger Elisabeth Svantesson (M), ordförande i arbetsmarknadsutskottet, till SVT Nyheter.

Moderaterna föreslår därför att möjligheten att ta tjänstledigt för att prova ett nytt jobb efter 45 års ålder bör utökas. Det ska också bli lättare att utbilda sig på nytt genom att gränsen för studiestöd höjs.

– Till exempel om man vill plugga vidare efter 45 har man svårare att få studiestöd. Den gränsen måste vi höja, säger Svantesson.

Exakt hur mycket gränsen ska höjas vill Elisabeth Svantesson inte gå in på i nuläget.

– Jag tror absolut att vi måste höja den med några år. Ska vi jobba längre måste man ges möjlighet att omskolas också senare.

I går kom Moderaterna med ett utspel som ligger i samma linje som dagens förslag – sänkt skatt redan från 64 års ålder och lagstiftad rätt att jobba kvar till 70 års ålder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.