Anna Kinberg Batra Foto: TT

M-ledningen får stöd av länsförbunden

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledningen och den tilltänkta partiledaren Anna Kinberg Batra har fått mycket kritik av de egna väljarna för uppgörelsen med regeringen. Men länsförbunden stöder beslutet.

Tidigare högt uppsatta M-politiker som Ulf Adelsohn och Gunnar Hökmark har anklagat Kinberg Batra bland annat för att ha gått med på en lösning som gynnar Vänsterpartiet.

”Hon har fantastiskt stöd”

Ute i länsförbunden är dock förtroendet för henne och Moderatledningen orubbat visar en rundringning som Svenska Dagbladet gjort.

Decemberöverenskommelsen

– Hon har ett fantastiskt stöd i alla grupperingar. Jag har svårt att förstå denna enorma upprördhet som några visar. Frågan kommer knappast att vara viktig i valet 2018, säger Lars-Ingvar Ljungman, M-ordförande i Skåne och ledare av den valberedning som föreslagit Anna Kinberg Batra som partiledarkandidat.

Andra förbundsordförande stöder uppgörelsen men anser att det kan bli svårt att förklara den för väljarna.

Ulf Berg, förbundsordförande i Dalarnas län, stödjer beslutet, men säger att det blir en stor utmaning att förklara uppgörelsen för väljarna.

– Jo, men det är klart att det blir. Man märker i sociala medier att det är många frågor och att det är kritiskt.

”Bra för Sverige”

I Uppsala menar förbundsordförande Jessika Roswall att hon ”hunnit smälta” beskedet som hon stödjer. Björn Andersson i Sörmland säger att det var ”bra för Sverige”.

– Men för Moderaterna vet jag inte. Det får framtiden utvisa, säger han till tidningen.

Hallandsmoderaternas Michael Svensson är orolig över att vissa inom Moderaterna gått så hårt åt beslutet.

– Får vi in en form av socialdemokratiskt beteende är det mycket illavarslande. Vi måste mota Olle i grind, säger han.

Ger tid för utveckling

Samtliga förbundsordförande är eniga om att det är bra med andrum och tid för politikutveckling, särskilt när det gäller migrations- och integrationsfrågor.

Lars-Ingvar Ljungman säger att det ”onekligen” är så att Sverige står inför utmaningar.

– Det handlar om hur vi ska finansiera välfärden framöver med de påfrestningar vi har med en åldrande befolkning och en stor grupp människor som kommer till vårt land som vi måste få i arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet