Foto: TT

M vill ge försvaret tio miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill sammanlagt satsa tio miljarder kronor mer på försvaret under åren 2016-2020. ”Och vi är inte främmande för att höja ytterligare om det skulle behövas”, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

De tio miljarderna, två miljarder per år, är Moderaternas bud inför försvarsförhandlingarna i morgon mellan regeringen och Alliansen. Det kan jämföras med regeringens bud på 6,2 miljarder kronor som försvarsminister Peter Hultqvist (S) presenterade förra veckan.

Pengar i år

Kinberg Batra påpekar att Moderaterna kan tänka sig att höja försvarsanslagen ytterligare om det säkerhetspolitiska läget i närområdet fortsätter att försämras.

Försvaret rustas upp

Hon utesluter inte att det skulle kunna bli aktuellt för Moderaterna att lägga sig på den nivå som försvarsmakten begärt, det vill säga fyra miljarder kronor per år.

Kinberg Batra vill dessutom ge 500 miljoner kronor till försvaret redan i tilläggsbudgeten för innevarande år 2015.

– Skälet är att försvaret redan nu behöver lägga mer timmar till flyg, till sjöss och även fälttimmar för att förbättra förmågan, säger hon.

Nya krav

Moderatledaren håller också fast vid kravet att regeringen ska tillsätta en utredning för att utreda för- och nackdelar med ett svenskt Natomedlemskap. Hittills har regeringen sagt nej.

– Vi måste komma fram till någon slags Natostudie. Jag har svårt att se hur vi ska kunna nå bred enighet utan att Natofrågan tas upp i en seriös diskussion, säger Kinberg Batra.

Förhandlingarna med regeringen kommer att kompliceras ytterligare genom att Moderaterna även vill diskutera hur försvarssatsningarna ska finansieras.

– Finansieringen måste göras ansvarsfull. Den får inte slå mot jobb och tillväxt för det riskerar att försvaga svensk ekonomi. Därför säger vi nej till skattehöjningar på arbete, säger Kinberg Batra.

Både Moderaternas bud och regeringens omfattar kompensation för att försvarsmakten får höjda kostnader i och med regeringens planer på att höja arbetsgivaravgiften för unga och i och med att fortifikationsverket får höjda avkastningskrav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret rustas upp

Mer i ämnet