Magdalena Andersson (S): Det är väldigt oroande

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är kritiska till den minskade rabatten och vad de anser vara felaktiga jordbrukssatsningar.

Det var en nöjd statsminister som kom ut från förhandlingsbordet i Bryssel efter uppgörelsen om en ny EU-budget, men mottagandet var dock inte direkt varmt bland oppositionspartierna.

– Jag ser med oro på det faktum att den svenska rabatten har minskat, och den har ju minskat ganska dramatiskt också. Det tycker jag är väldigt oroande. Vi kommer alltså vara en större bidragsgivare till EU än vi har varit tidigare. Vi kommer att betala en större andel, säger Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson till SVT.

Miljöpartiet menade också att den minskade rabatten var ett bakslag för Sverige.

– Jag hade hoppats att den svenska regeringen faktiskt, som vi ändå lyckats med under tidigare sådana här förhandlingar, kom hem med en budget där vi fick en bättre rabatt och också kunde modernisera EU steg för steg, säger Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet.

För lite framtid

Gustav Fridolin tror också att budgeten kommer att mötas med skepsis i parlamentet.

– Jag tror att många europaparlamentariker kommer att vara mycket besvikna därför att man tar bort de framtidssatsningar som Europa behöver i snabb järnväg och i att se till att man stödjer miljövänligt framåtsyftande jordbruk snarare än gammalt omodernt jordbruk.

En del av den nya budgeten är att bidragen till jordbruk har minskat, men Socialdemokraterna menar att det borde gått att spara in mer.

– Det är fortfarande så att mycket av EU:s budget går direkt in i passiva jordbruksstöd och det är inte bra, det är inte det som är framtiden för EU, säger Magdalena Andersson

Andersson välkomnade dock att den samlade budgeten minskat.

– Många regeringar tvingas spara i de nationella budgeterna och då kan det vara bra att även EU minska sin budget, säger Magdalena Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.