9-åriga Ebba Gårdmark är en av de som engagerats av Malalas öde. Foto: Scanpix/SVT

”Jag blev arg och ville göra något”

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan sköts den 14-åriga, pakistanska flickan Malala och blev svårt skadad. Talibaner försökte döda Malala för att hon kämpar för flickors rätt till utbildning.

Malalas öde engagerar människor i hela världen.

Också i Sverige är det många som blivit upprörda. Efter att ha sett ett inslag om Malala i Lilla Aktuellt i SVT bestämde sig Öregrunds fritids att starta en insamling.

– Jag blev arg på det som hände och ville göra något, säger 9-åriga Ebba Gårdmark.

Barnen ställde sig vid ingången till sitt fritids och berättade om Malala för föräldrar som kom för att hämta sina barn. De bad också lärare och personal på skolan om ett bidrag.  På bara några dagar samlades nästan 1.700 kronor in, pengar som ska gå  till Svenska Afghanistankommitéen och FN.

Nu vårdas Malala på ett sjukhus i Birmingham i England och hon mår bättre. Till sjukhuset strömmar det in brev, teckningar och leksaker från barn som vill visa sitt stöd. På Lilla Aktuellts hemsida kan man också skicka en teckning som sedan sänds vidare till Malala.

– Jag hoppas att hon kommer att bli bra igen och att hon kan fortsätta kämpa för att flickor ska få gå i skolan, säger Ebba Gårdmark.

Lilla Aktuellt sänds i Barnkanalen, SVT, ikväll klockan 19.15.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.