Foto: TT

Malaysiskt par fälls för barnmisshandel

Uppdaterad
Publicerad

Det malaysiska föräldrapar som suttit häktat, misstänkt för omfattande barnmisshandel, dömdes i dag till fängelse.

Enligt dagens dom från Solna tingsrätt döms mamman i paret till fängelse i ett år och två månader, medan pappan döms till tio månaders fängelse.

Paret häktades före jul och hade enligt åklagaren använt pinnar, bälten, mattpiskor och galgar under misshandeln, som ska ha pågått mellan 2010-2013. Brotten ska ha skett i familjens bostad.

Hög trovärdighet

Enligt dagens dom döms mamman för grov fridskränkning mot dottern och äldste sonen samt för misshandel av de båda yngre sönerna.

Även pappan döms för grov fridskränkning mot den äldste sonen, för misshandel av dottern och av den näst äldste sonen. Han frias däremot för brott mot den yngste sonen.

Båda föräldrarna ska betala skadestånd.

Enligt rätten har det mest handlat om att föräldrarna slagit barnen med händerna, men de ska även ha använt sig av en pinne och en galge.

Trovärdig historia

Under rättegången har försvaret hävdat att misshandeln ska ha hittats på av familjens äldste son, men enligt Mattias Möller, domare i Solna tingsrätt, är barnens historia trovärdig.

– Vi har gjort en analys av alla de uppspelade videoförhör som polisen har hållit med barnen och det har varit uppemot 30 timmar. De ger ett mycket trovärdigt intryck. Det är beskrivningar av självupplevda händelser. Ett relativt ungt barn kan inte hålla fast vid en helt påhittad historia, och dessutom berättar alla fyra barnen om våld.

Det finns inga medicinska bevis för misshandeln. Utöver barnens egna berättelser har man under rättegången hört vittnen, som fått höra av barnen att de blivit slagna av föräldrarna.

Stor uppmärksamhet

Fallet och rättegången har fått stor uppmärksamhet i parets hemland Malaysia. Många har upprört kommenterat de svenska lagarna kring barnmisshandel, och kampanjer har dragits igång för att paret ska frias.

De fyra barnen, 7, 11, 12 och 14 år gamla, hämtades av representanter för den malaysiska regeringen en tid efter att föräldrarna häktades i december förra året.

Vid hemkomsten till Malaysia togs de emot av landets premiärminister och vice utrikesminister.

Olika syn på barnaga

I en kommentar efter rättegången sa åklagaren Anna Arnell att den uppmärksamhet fallet väckt i Malaysia tyder på att synen på barnaga skiljer sig åt mellan olika länder, enligt TT.

– Det har inte påverkat rättegången här. Samtidigt så kan jag känna någon form av stolthet, här tar vi barns upplevelser på allvar.

Åklagaren hade under rättegången yrkat på fängelse i två och ett halvt år för mamman och två år för pappan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.