Foto: TT

Spädbarnsdödlighet ökar med mammors övervikt

Uppdaterad
Publicerad

Barn till överviktiga mödrar löper större risk att dö under det första året. Det visar en ny studie på över en miljon svenska mammor som sammanställts på Karolinska institutet.

Chips, bakelser och läsk. Det är mycket som lockar i vårt moderna samhälle. Farorna med osunt leverne är välkända och väldokumenterade. En ny svensk studie som publiceras i British medical journal i dag visar att även risken för spädbarnsdödlighet är högre om mamman är överviktig.

– Vi har kunnat visa att det finns en gradvis ökning av risken, från de normalviktiga till de som lider av fetma av olika grader, säger Stefan Johansson, överläkare och forskare vid Karolinska institutet.

För normalviktiga mammor är spädbarnsdödligheten 2,4 per tusen födslar. För den allra mest överviktiga gruppen, är den mer än dubbelt så stor, 5,8 dödsfall per tusen födslar. Det finns en tydlig koppling mellan övervikt hos mamman, och att barnet inte överlever ettårsdagen.

Behöver inte vara orolig

– Som enskild kvinna behöver man inte vara orolig, och det beror på att sannolikheten att barn avlider i Sverige är väldigt låg oavsett vilken vikt man har, säger Stefan Johansson.

Nu hoppas Stefan och hans medförfattare till studien att sjukvården tar till sig studien, och att fler folkhälsoinsatser görs för att minska antalet överviktiga mödrar.

– Kanske skulle man då se en liten minskning i spädbarnsdödlighet, det är förhoppningen i alla fall, säger Stefan Johansson.

Studien har en miljon svenska mödrar mellan åren 1992 och 2010 som underlag. Forskarna har vägt in faktorer som rökning och livsstil i resultatet.

Fakta: Syrebrist och tidig födsel

  • BMI beräknas utifrån en persons längd i meter och vikt i kilogram.
  • Normalviktiga anses personer vara som har ett BMI mellan 18,5 och 24,9.
  • Överviktiga har ett BMI mellan 25,0 och 29,9.
  • Feta anses de med ett BMI på 30 eller mer vara.
  • Uttalat feta har ett BMI på 35 eller mer.
  • Förutom för tidig födsel och syrebrist bidrog medfödda missbildningar och nyfödda barns sjukdomar till den högre spädbarnsdödligheten.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.