När Hania Rosenberg var sju år gammal fördes hon och hennes mamma till ett ghetto i närheten av koncentrationslägret i Auschwitz. Foto: SVT

Mammans plan räddade henne från förintelsen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag, den 27 januari, är det 70 år sedan fångarna befriades från koncentrationslägret i Auschwitz. Hania Rosenberg klarade sig undan lägret tack vare sin mammas flyktplan.

När Hania Rosenberg var sju år gammal fördes hon och hennes mamma till ett ghetto i närheten av koncentrationslägret i Auschwitz. Några leksaker fick hon inte med, bara kläderna på kroppen och det hon kunde bära.

– Det var ju ett tecken på att det här var bara en mellanstation, sedan skulle vi vidare nånstans där vi inte behöver någonting. Bara efter några månader började ghettot tömmas. En gata i taget, upp på lastbilarna och i väg. Det var ju inte svårt att förstå var de skulle ta vägen, berättar Hania.

Auschwitz befrielse 70 år

Mamman planerade flykten

Hanias mamma hade kontakt med människor utanför ghettot och planerade en flykt. När det började närma sig dagen då också de skulle föras till koncentrationslägret gick mor och dotter fram till grinden och den tyska vakten.

– Mamma sa åt mig att ”nu står du bakom mig här, och när han vänder sig och pekar åt ett visst håll, då springer du bakom mig och ut genom grinden”, berättar Hania Rosenberg.

Hon hörde inte vad mamman sa till vakten, men mycket riktigt vände han sig om och pekade. Och då sprang hon.

– Jag sprang inte många meter förrän jag såg en gestalt. Det var en kvinna med stor sjal. När jag kom närmare henne sa hon ”kom nu” och så tog hon mig innanför sjalen. Så gick vi.

Hania Rosenberg kom till en familj som bodde i närheten. Hon fick en fin tid hos dem, men så upptäckte någon i byn vem hon var och Hania fick leva gömd i källaren i nästan ett år innan ryssarna kom den 27 januari 1945.

Ungefär 500 överlevare kvar i Sverige

Överlevarna som kan vittna om förföljelserna och det systematiska massmordet blir allt färre. I dag finns ungefär 500 kvar i livet i Sverige. Föreningen Förintelsens överlevande har gjort intervjun med Hania och flera andra för att historien inte ska glömmas bort.

Insamlingen av de sista överlevandes historia är en fortsättning på ett mycket större projekt som pågick mellan 1995-1997, då den amerikanske filmregissören Steven Spielberg såg till att det spelades in överlevandes vittnesmål i kölvattnet efter storfilmen Schindler's List. Fler än 100.000 människor intervjuades världen över.

Alla dessa intervjuer, inklusive de svenska, är samlade på ett institut i Jerusalem.

På årsdagen på tisdag sänder kunskapskanalen och SVT2 ett antal program som minner om historien och vikten av att inte glömma. Tio oklippta intervjuer med svenska överlevare läggs också ut på UR Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Auschwitz befrielse 70 år

Mer i ämnet