Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt Foto: TT

”Man bedriver en slags lek”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna besked om att man kommer att fälla regeringens budget kan betyda att Sverige går mot ett nyval. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt menar att SD riskerar sveriges ekonomi och stabilitet.

Sjöstedt kallar bland annat beskedet för ”ett slag i ansiktet på sveriges pensionärer”.

– Hela valrörelsen talade Sverigedemokraterna om sänkt skatt för pensionärer, mer pengar till äldreomsorgen. Och nu av rena, kalla maktskäl röstar man för högerpolitk och mot det som man sade sig stå för.

Decemberöverenskommelsen

– Det är så oansvarigt. Man bedriver en slags lek. Ett maktspel. Detta går inte bara ut över politiken utan det drabbar även människor. Man riskerar sveriges ekonomi och stabilitet, säger V-ledaren i SVT:s direktsändning.  

På frågan om Vänsterpartiet är redo för ett eventuellt nyval svarade Sjöstedt:

– Vi söker inte ett nyval men skulle det bli nyval så är vi beredda. De som har orsakat den här oredan kommer att få betala för det.

”Borgerliga alliansen avgör”

Vidare sade Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet har varit det enda oppositionspartiet som satt oss sig ner med regeringen, kompromissat och förhandlat fram en budget.

– Vi är beredda att genomföra den och ta ansvar för det, säger Sjöstedt

– Det som avgör vad som händer nu är hur den borgerliga alliansen reagerar. Vill de regera med SD:s stöd, vill de ha nyval, eller är beredda att hitta en lösning på den här situationen? Nu ligger bollen hos dem, säger Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt vill dock inte spekulera i hur resten av oppositionen kommer att reagera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet