Rickard Gustafsson, vd SAS. Foto: SVT

”Man får bedöma själv”

Uppdaterad
Publicerad

SAS-chefen Rickard Gustafsson duckar för frågan om han skulle kunna råda en resenär att boka en flygning med SAS i nästa vecka.

-Jag kan inte bedöma vad var och en ska göra, jag tycker den personen ska bedöma själv och bilda sin egen uppfattning, säger han i Aktuellt.

Rickard Gustafsson får inledningsvis frågan: Varför har ni inte sänkt era kostnader tidigare?

SAS

-Jag kan inte recensera mina föregångare. Men det är en oerhört konkurrensutsatt marknad, vi har inte tjänat pengar under många år och det kan inte fortsätta så.

-Det är bara några år sedan ni fick elva miljarder kronor i extra tillskott från era ägare, hur kan ni ändå vara i den här situationen nu?

-Ja, marknaden har förändrats. Lågprisbolagen har ytterligare flyttat fram sina positioner, bränsleproserna har gått upp, vi har sett ytterligare ökad kapacitet i marknaden, och vi har en för hög kostnadskostym, vi har för stor byråkrati och vi har för stor andel fasta kostnader och vi måste ta tag i det, det är det vi gör nu.

-Men elva miljarder – vart har de tagit vägen?

-Ja men vi har en plan nu som ska skapa långsiktig lönsamhet, och den planen har vi lagt på bordet, jag begär väldigt mycket av organisationen, det är jag fullt medveten om men det finns ingen annan väg. Är vi inte marknadsmässiga då kan vi inte konkurrera.

-Ni kräver att det här ska vara godkänt och klart inom en vecka. Varför så bråttom?

-Ja, som jag sade, vi har inte tjänat pengar på länge, och vi måste ganska snabbt faktiskt visa vår omvärld att vi faktiskt kan och vill. Men än viktigare faktiskt för våra kunder, de måste kännas sig trygga med att de kan boka en resa med oss

-Men det här kan ju inte komma som någon nyhet för er, varför har ni väntat så länge, tills det bara är en vecka kvar innan allting rasar?

-Ja, nu har vi ju  haft ganska många och långa diskussioner internt men det är riktigt, vi har inte haft möjlighet att komma ut och prata med våra medarbetare förrän i dag, och nu har vi en stor uppgift framför oss att faktiskt starta en dialog, en diskussion och ett engagemang internt, och det kommer vi att sätta stort fokus på de närmaste dagarna.

Kritisk fackordförande

Fackförbundet Unionens ordförande Cecilia Fahlberg riktar stark kritik mot sättet som SAS ledning behandlat krisen.

-Man möts av ett  nytt kollektivavtal, det är ensidigt formulerat från företaget, det framstår som om allting är klar – din lön sänks, du ska jobba hårdare – det här är ett sätt att hantera sådana här frågor som är väsenskilt från hur vi har det på svensk arbetsmarknad.

-Att det ser ut på det här sättet, det har ni vetat länge, och planeringen har pågått – men i det tysta. Vi har velat få till stånd förhandlingar, och vi kommer tat göra det igen och kavla upp ärmarna, säger Cecilia Fahlberg.

-Men det här sättet att hantera det på, det är unikt, och detta är ändå ett statligt ägt bolag.

Behövs två parter

På frågan om SAS-ledningen är öppen för förhandlingar denna vecka svarar Rickard Gustafsson:

-Jamen, självklart, ett avtal behöver ju två parter, det räcker inte med att en skriver under, så självklart kommer vi som jag sade att sätta igång en stor insats med dialog...

-Men ni har ju samtidigt sagt att om det här inte går igenom då är det slut?

-Ja vi har ju fått den här chansen, och våra finansiärer, våra ägare, har ställt ett väldigt tydligt krav. Genomför ni planen så har ni vårt stöd.

-Ja, det är ju ännu mer upprörande tycker jag, svarar Cecilia Fahlberg, att en statlig ägare ställer sådana krav. Man månar om den svenska modellen i alla andra sammanhang, men här går det bra att bara presentera lönesänkningar och omfattande förändringar, i en hastighet som gör att ingen kan kvalitetssäkra det.

-Men var är alternativet enligt dig?

-Det är just det som är poängen, att vi har en tradition av samtal, av förhandlingar, de svenska facken är vara att kavla upp ärmarna och ta ansvar.

-Ni skulle haft mer tid på er?

-Ja absolut, säger Cecilia Fahlberg.

-Ja, men det är klart att det är väldigt exceptionellt, som jag sade, vi begär väldigt mycket, men vi har också en väldigt väldigt svår situation, svarar Rickard Gustafsson.

-Men  det visste ni väl även för en månad sedan  varför började ni inte förhandla mycket tidigare?

-Vi har haft många och långa och transparenta diskussioner internt, men det är riktigt som jag sade, vi har inte kunnat gå ut och berätta för alla medabetare förrän i dag men nu har vi det och nu sätter vi stort fokus på den kommunikationen.

Cecilia Fahlberg vill inte svara på frågan om Unionen kommer att acceptera avtalet

-Vi kommer att kommunicera med våra medlemmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS

Mer i ämnet