Man från Sverige avrättad som USA-spion

Uppdaterad
Publicerad

En tvåbarnspappa från Sverige har brutalt avrättats av jihadister i Jemen. I en video som filmats av al-Qaida före hans död ”erkänner” han att han värvats av svensk säkerhetstjänst.

Tvåbarnspappan dödades på en grusplan i staden Shahar i södra Jemen efter att han ”erkänt” att han spionerat på al-Qaida för USA:s räkning, skriver Aftonbladet.

– Jag blev värvad i Sverige av svensk säkerhetstjänst, säger han på filmen.

Mannens mycket illa tilltygade kropp hängdes upp i ett fotbollsmål efter avrättningen.

Installerat sändare

al-Qaida ansåg att han bidragit till att sju medlemmar i organisationen dödats vid ett amerikanskt drönaranfall. Anklagelsen går ut på att han ska installerat sändare i de fordon som de sju åkte i så att de lätt kunde lokaliseras.

För drygt tio år sedan flyttade tvåbarnspappan till Sverige och några år senare försökte Säpo, enligt Aftonbladet, värva honom som informatör.

I al-Qaidas video som lagts ut på Youtube säger mannen själv att han blev värvad i Sverige och att han fick i uppdrag att jobba åt CIA.

Videon, som lades ut i början av mars i fjol, har titeln ”En amerikansk spion på arabiska halvön – mördare av oskyldiga muslimer med hjälp av amerikanska drönare”·

Många frågetecken

Det finns många frågetecken kring mannens bakgrund. Det är till exempel oklart hur han kom till Sverige men mycket talar för, enligt Aftonbladet, att han var i Finland för att titta på en fotbollsturnering för att därefter ta sig till Stockholm med båt. År 2004 beviljades han uppehållstillstånd efter att ha lämnat in en ansökan året innan.  

Han levde på socialbidrag. åtminstone delvis. Han fick vård för epilepsi och depression som han enligt läkarutlåtande fått efter att ha utsatts för tortyr.

Tvåbarnspappan beskrivs som mycket religiös. Han umgicks med jihadister i Stockholm men numera vill ingen i den kretsen tala om honom. Han anses vara en förrädare.

Allvarligt att Sverige nämns

Aftonbladet har talat med flera experter kännedom om hur säkerhetstjänster arbetar.

– Det låter som om han var skickad hit med ett uppdrag, säger en dem.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, säger till tidningen att allt som mannen erkänt inte nödvändigtvis behöver vara sant.

Men enbart det faktum att Sverige överhuvudtaget nämns är allvarligt, menar han.

– Det krävs så oerhört lite för att bli betraktad som fiende och ett mål, säger Wilhelm Agrell.

Från svenska säkerhetspolisen har tidningen inte lyckats få någon kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.