Män och kvinnor skildes åt med skärm

Uppdaterad
Publicerad

Miriam Quan Johansson flyttade från Guatemala till Jämtland för tre år sedan. Full av förväntan skulle hon börja studera svenska för invandrare i Strömsund. Men den första lektionen blev en chock.

Hon berättar att män och kvinnor delades in i olika delar av rummet.

-För mig kändes det inte rätt, säger hon.

Några år tidigare hade ett 20-tal ortodoxa muslimer från Uzbekistan kommit till Strömsund och krävde nu att kvinnor och män skulle ha skilda klassrum.

Först två år senare kom skolan fram till en kompromiss där klassrummen helt enkelt delades av med en skärm i mitten – med kvinnorna på ena sidan och männen på den andra.

-Min intention var att de skulle få ett förtroende för mig och tycka om att komma hit. Undervisningen var det viktigaste, säger Elsa Wennberg, lärare Hjalmar Strömerskolan.

”Mjäkigt agerande”

Men Miriam protesterade mot uppdelningen och så småningom togs skärmarna bort.

Miriams make, Reidar Johansson, är besviken på rektorns agerande, som han kallar mjäkigt. Och paret anmälde senare skolan till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som hävdar att skolan gjorde rätt och lade ner ärendet.

-Risken var ju att kvinnorna över huvud taget inte skulle komma till skolan och då hade vi ju inte lyckats med den integrering som vi faktiskt arbetar med i vårt samhälle, säger Anders Bergman, rektor Hjalmar Strömerskolan och fortsätter

-Det viktiga är ju att vi i dag har integrerade klasser.

Agenda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.