På tisdagsmorgonen var det fortfarande avspärrat vid platsen där en man sköts ihjäl av en polis. Foto: Christer Grändevik

Polis sköt ihjäl attackerande man

Uppdaterad
Publicerad

En man dog av skottskador efter att polis öppnat eld vid en insats i Alafors i Ale kommun, norr om Göteborg.

– Polisen blev attackerad av två män med tillhyggen och tvingades skjuta verkanseld, säger Johan Ljung, biträdande länsvakthavande polisbefäl i Västra Götaland.

Den andre mannen som angrep poliserna är gripen och misstänkt för försök till mord alternativt grov misshandel.

Polisskott

I samband med att de två männen attackerade polispatrullen så ska poliserna ha backat. Enligt polisen sköt man även flera varningsskott mot männen utan effekt. Något som ledde till att man öppnade eld.

Larmsamtal om skottlossning

Orsaken till att flera polispatruller ryckte ut till Alafors var ett antal larm om skottlossning på orten vid 23.30-tiden på måndagskvällen.

– Vi får ganska mycket samtal av människor som ser folk skjuta och köra bil, säger Johan Ljung.

Enligt honom är det cirka 50 minuter senare, i samband med att poliser letar efter misstänkta i Alafors, som en av polisenheterna blir attackerad av de båda männen.

– De kommer emot dem med tillhyggen. För att stoppa de här två tvingas de skjuta verkanseld mot en av dem, och han är skadad.

Dog på plats

Den nu döde mannen fördes i ambulanshelikopter till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Han dog på platsen där han sköts. Enligt Ljung var det en polisman som avlossade ett okänt antal skott mot honom.

– Jag vet inte om det var ett eller flera skott, säger Johan Ljung.

Åkte omkring och sköt

På morgonen hade bilden kring gårdagskvällens skottlossningar, som föranledde polisingripandet i Alafors, klarnat något. Förhör med vittnen och med den andre misstänkte, en 40-åring, gör att polisen misstänker att denne och 41-åringen låg bakom.

– Det verkar som det är de här två som åkt omkring och skjutit. Men det finns inget som tyder på att det var riktat mot några personer, säger Ljung.

Polisen vet dock fortfarande inte vilket vapen som kan ha använts och vad syftet med de skottlossningarna kan ha varit. Ljung säger att de kan ha avfyrat vapen ”i luften” i ett industriområde.

Vilket vapen som kan ha använts är däremot inte känt.

Åklagare ska utreda

Hur många skott polisen avlossade och hur de träffade mannen är inte känt. Det är också oklart om det var mer än en polis som öppnade eld. Ingen polis skadades dock fysiskt i samband med händelsen, enligt Johan Ljung.

En åklagare har kopplats in och polisernas agerande ska utredas av Riksenheten för polismål.

– Skjutningen utreds, det är väldigt strikta rutiner på det, säger Johan Ljung.

Ingen polis skadades fysiskt i samband med händelserna. Den avlidna mannens anhöriga är underrättade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisskott

Mer i ämnet