Foto: TT

Män som super åldras snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Hjärnan åldras upp till sex år för män som dricker mycket alkohol, visar en brittisk studie.

Hjärnan åldras upp till sex år för män som dricker mycket alkohol och risken ökar för dem som dricker sig berusade, visar en brittisk studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Neurology.

Forskarna följde över 10 000 personer i tio år för att se vilken påverkan alkoholkonsumtion i medelåldern kan ha för hjärnans hälsa, skriver Svenska Dagbladet.

Resultatet: Män som drack över 36 gram alkohol om dagen, exempelvis 45 centiliter vin eller 12 centiliter starksprit, fick snabbare klart sämre minne och exekutiva funktioner (förmågan att styra över tankar och handlingar) än övriga deltagare. Hos de mer måttliga, under 20 gram alkohol per dag, förekom inte dessa negativa effekter.

Osäkra siffror för kvinnor

För kvinnor är resultaten inte statistiskt säkra eftersom de utgjorde en mindre del av testgruppen.

– Studien är ändå mycket intressant och resultaten mer pålitliga än andra tidigare jämförbara studier, säger Georgy Bakalkin, professor vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet, till TT.

Att det är mer skadligt att dricka mycket alkohol på kort tid, jämfört med att dricka måttligt varje dag, har hans egen forskning visat.

Helgsupandet är problemet

– Det är inte en stor mängd alkohol över tid som är problemet, utan när vi dricker för att bli berusade som många gör på helgen. Det är då det blir farligt, säger Georgy Bakalkin, till SvD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.