Flest avhopp bland riksdagspartierna efter valet står Sverigedemokrtaterna för. På bilden syns andre vice talman Björn Söder (SD).

Många avhopp i politiken – flest SD:are

Uppdaterad
Publicerad

Sedan valet i september har över 400 politiker hoppat av sina politiska uppdrag i kommun, landsting och riksdag. 112 av dessa är Sverigedemokrater.

Det har bara gått fyra månader sedan svenska folket fick välja sina representanter i landets politiska samlingar. Men redan nu har 403 av dessa hoppat av sina uppdrag. Det visar siffror från Valmyndigheten.

– Många av dessa har i praktiken aldrig tillträtt sina uppdrag. Det kan vara att man blivit uppsatt på en lista och inte alls planerat att man skulle bli invald, säger David Karlsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, till SVT Nyheter.

Kan vara en chock

Det är normalt med en viss omsättning av politiker efter valet, menar David Karlsson. För många som trots allt påbörjar sitt politiska uppdrag, kan det vara en chock hur pass mycket tid och energi arbetet ändå tar.

– Det vanligaste skälet till att man lämnar politiken är att tiden engagemanget tar påverkar privatlivet på ett oväntat sätt. Eller att man helt enkelt flyttar från kommunen, och då måste man ju avsäga sig sina politiska uppdrag, säger David Karlsson.

Flest avgångar för SD

Flest avgångar har, inte helt oväntat, drabbat det parti som gjorde ett succéval runt om i landet, det vill säga Sverigedemokraterna. Vid inte mindre än 112 av politiska uppdrag i kommuner, landsting eller riksdag som SD vann, sitter nu en annan person än den som valdes in nu på.

– Det beror lite på varför personerna avgått, till exempel ska jag själv inom kort avsäga mig en plats i Region Skåne och en plats i Kristianstads kommunfullmäktige eftersom jag nu är talman i riksdagen, säger partisekreterare Björn Söder (SD) till SVT.

För SD handlar det också om personer som valts in utan att själva veta om att de står på valsedeln, andra stod längre ner på listan och var inte beredda på att SD:s goda valresultat skulle rendera dessa en plats i fullmäktige och så finns det de som inte riktigt insett vad det innebär att arbeta politiskt.

– Det är ett problem för oss, blir man vald bör man vara beredd att axla sitt ansvar. I nuläget tror jag vi har lite drygt 20 tomma stolar runt om i landet, och det är inte bra, säger Björn Söder (SD).

Växtvärk vanligt

Samma problematik har tidigare drabbat bland andra Miljöpartiet och Vänsterpartiet efter att dessa partier ökat explosionsartat vid tidigare val.

För SD är det inte så stor skillnad vad gäller avgångar jämfört med valet 2010, vid motsvarande tidpunkt hade då 91 invalda Sverigedemokrater avgått från sina uppdrag.

– Inför valet 2018 jobbar vi med att tidigt rekrytera kandidater för att dessa ska få både utbildning och kunskap om vad det innebär att arbeta politiskt. Det här arbetet påbörjades redan efter valet 2006, men vi har ännu inte nått så långt som jag önskat, säger Björn Söder (SD) till SVT.

Över 400 har avgått

403 ledamöter i kommuner, landsting och riksdag har alltså lämnat sina uppdrag. Men siffran bör tas med lite försiktighet, det finns ledamöter som till exempel blivit invalda i både kommun och riksdag, och då valt bort sin kommunala stol. Ett sådant exempel är Vänsterpartiets Rossana Dinamarca, som valdes in både i Trollhättans kommun, och i riksdagen. Även hon och andra räknas med i avhopparstatistiken.

Ett antal har också blivit invalda i både kommun och landsting, till exempel SD:s Kristina Winberg. I just hennes fall så avgick hon från båda uppdragen, eftersom hon redan blivit invald i europaparlamentet.

Svårt att rekrytera

Avgångar från politiken är något som vi får vänja oss vid, tror David Karlsson. Det är något som får konsekvenser för det politiska arbetet främst i mindre kommuner och för de mindre partierna.

– Traditionellt har mycket av det politiska arbetet skett i nämnderna, men med allt färre som engagerar sig i politiken, så har istället mycket av det arbetet flyttats till kommunstyrelser eller tjänstemän, konstaterar David Karlsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.