Många bryter mot djurförbud

Uppdaterad
Publicerad

Var femte person som har djurförbud struntar i det och fortsätter att hålla djur, visar en granskning som SVT gjort.

– Det handlar ofta om personer med psykisk sjukdom, missbruk eller ekonomiska bekymmer, säger Henriette Bonde, djurskyddsinspektör vid länsstyrelsen i Skåne.

Landets länsstyrelser har de senaste åren gjort 693 kontroller av personer med djurförbud. Av dessa hade 145 personer djur trots att de inte får. 21 procent bryter mot djurförbuden, visar en granskning som SVT gjort.

Missar stora missförhållanden

Totalt har 1.828 personer i landet just nu djurförbud. Övervägande delen är personer med sällskapsdjur. Det är resurskrävande för länsstyrelserna att kontrollera att djurförbuden efterlevs.

– Det är ett jätteproblem. Om vi ska lägga tid på att åka och jaga enstaka katter och hundar så hittar vi inte de stora problemen med tusentals djur, säger Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör vid länsstyrelsen i Skåne.

Även om länsstyrelserna åtalsanmäler leder det sällan till något. Många av de som bryter mot djurförbuden är ”immuna” mot böter.

– De här människorna har inget att ta av. Vad ska man ta när någon redan är utfattig och lever i misär? säger Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.